Medewerkers jeugdzorg willen vermindering bureaucratie

13 november 2008

PAPENDRECHT - De SP in Zuid-Holland heeft van december 2007 tot juni 2008 een meldpunt opengesteld aan medewerkers in de jeugdzorg. Het meldpunt gaf medewerkers in de jeugdzorg de mogelijkheid om hun signalen en gevolgen van bureaucratie te melden en adviezen te geven om de bureaucratie te verminderen. Statenlid Eva de Bakker heeft de binnengekomen signalen en adviezen van medewerkers aangeboden aan de verantwoordelijk gedeputeerde. De belangrijkste conclusie is dat hulpverleners ruim 50% van hun tijd bezig zijn met het invullen van formulieren in plaats van het verlenen van hulp en zorg aan jongeren.

De Bakker: "Er wordt al lang gepraat over bureaucratie, maar er wordt nog te weinig geluisterd naar de mensen op de werkvloer van de jeugdzorg. Zij dragen de last van de enorme hoeveelheid verslagen en formulieren die moeten worden ingevuld. En juist zij kunnen concrete ideeën geven om de papierwinkel te verminderen." Voorbeelden zijn het samenvoegen van formulieren en het verbeteren van de samenwerking tussen de instellingen.

"De uitwerking van de bureaucratie in de jeugdzorg is enorm," zegt De Bakker. "Medewerkers raken gedemotiveerd en haken soms zelfs af. Dat geldt naast hulpverleners, ook voor pleeg- en gezinshuisouders. Het verloop van personeel binnen de jeugdzorg is groot. Vooral jonge, nieuwe hulpverleners houden het niet lang vol. Dat is een zorgelijk signaal." Bij medewerkers onder 24 jaar is het verloop 4 keer hoger dan gemiddeld, zo bleek uit recente cijfers van het ministerie. Bovendien werken jonge medewerkers maximaal 2 jaar bij dezelfde werknemer. De bureaucratie en het afhaken van medewerkers gaat ten koste van de hulp en zorg waar jongeren recht op hebben volgens de SP. De Bakker: "Het wordt tijd dat medewerkers de ruimte krijgen om op de werkvloer zorg te verlenen en niet achter de computer."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.