Uitgever New In Chess presenteert schaakboek

10 november 2008
Uitgever New In Chess presenteert schaakboek

PAPENDRECHT - De Internationaal werkende schaakuitgeverij New in Chess (NIC) gaat het succesvolle openingsboek ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’ in een geheel vernieuwde versie in het Nederlands en Engels uitgeven. Het boek richt zich op de gewone schaakliefhebber, maar ook op de clubschaker en sterker. De Leeuw geeft mogelijkheden om beter in de opening de weg te weten door volgens een bepaald systeem te spelen.

De schrijvers Jerry van Rekom (Sliedrecht) en Leo Jansen (Papendrecht) zijn trots op het inmiddels wereldwijde succes van het boek, dat begin 1997 in een eerste druk verscheen en waarnaar een blijvende vraag is.

De Engelse talige versie komt rond 25 november aanstaande op de markt. De Nederlandse uitgave zal op zaterdag 10 januari 2009, enkele dagen voor de opening van het Corus Chesstoernooi, worden gepresenteerd.

“We praten enerzijds over een vierde druk van het openingsboek. Dat is nodig, want de eerdere uitgaven zijn geheel uitverkocht. Anderzijds is het boek op verzoek van onze nieuwe uitgever NIC naar internationale maatstaven herschreven en aangepast aan de actuele ontwikkelingen in de schaakwereld. Het is ook een nieuw boek geworden,” aldus schrijver Jerry van Rekom.

Het succes van het boek, dat de bakermat kent in Sliedrecht, is ongekend in de schaakwereld. In de regel verkopen alleen boeken, die zijn geschreven door mensen met een schaaktitel. Leo Jansen en Jerry van Rekom behoren tot de groep sterke clubschakers. Zij spelen of speelden in de landelijke competitie van de schaakbond (KNSB). Misschien daarom spreken en schrijven zij ook wel de taal, die een breed publiek aanspreekt. Jerry van Rekom zegt daarover, dat het aan geeft aan dat “het mogelijk is dat amateurs een populair boek kunnen maken en dat dat wereldwijd een succes is."

Schaakjournalist Lex Jongsma mocht op 22 februari 1997 de eerste druk van het schaakboek ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’ presenteren. Daardoor werd jarenlange noeste arbeid zichtbaar van Leo Jansen en Jerry van Rekom en een team schaakvrienden. Het ruim 350 pagina’s tellende openingsboek werd een groot succes. Binnen een jaar was de eerste druk uitverkocht en de tweede druk een jaar daarna. In 2000 kwam de derde druk uit en een jaar later kwam er ook een Engelse versie op de markt. Ook deze edities gingen als warme broodjes over de toonbank.

De roep om een nieuwe uitgave was groot en in 2007 gingen de auteurs overstag. In de internationale Schaakboekuitgeverij New In Chess (NIC) uit Alkmaar vonden de auteurs een befaamde uitgever. NIC gaf direct ook aan de nieuwe editie in het Engels uit te willen geven.

Leo Jansen, die inmiddels 80 jaar is, werd meer de motivator van de nieuwe uitgave en het echte werk moest worden gedaan door Van Rekom. De auteur: “Elk hoofdstuk is herschreven vanaf de eerste tot en met de laatste letter. Er zijn vele nieuwe (grootmeester)analyses toegevoegd als mede vele, vele nieuwe partijen. Kwalitatief gezien hebben we een flinke slag geslagen. En met nog nooit eerder getoonde varianten zullen wij onze aanhangers, maar ook onze tegenstanders zeker verrassen. Mooi daarbij is dat we gebruik hebben gemaakt van partijen en analyses die onze aanhangers van overal over de wereld ons hebben toegestuurd. Vooral het hoofdstuk, waarin wit zwart aanvalt via een snel g4, heeft een metamorfose ondergaan. De Shirov-aanval is populair bij Leeuwentemmers, maar we bewijzen in de nieuwe druk dat ook deze aanval opgevangen kan worden door het systeem.”

Nieuw in het boek is – naast de nieuwe analyses en partijen – het feit dat elk hoofdstuk wordt ingeleid door een belangrijke schaker, die iets met De Leeuw te maken heeft. Zo doen onder andere grootmeester Jan Timman en de Internationale meesters Johan van Mil en Gerard Welling een doekje open over De Leeuw. Ook de Amerikaanse meester Keith Hayward geeft zijn mening over het systeem. Clubschaker en Leeuw-promotor Hans van Steenis, zoon van de oud-voorzitter van de KNSB, geeft zijn oordeel over het systeem, dat hij zo graag in praktijk brengt.

Als zaterdag 10 januari 2009 de Nederlandse editie wordt gepresenteerd, zal dat gepaard gaan met talrijke schaakactiviteiten. De organisatie van de presentatie zal in handen zijn van Schaakvereniging Sliedrecht, die de afgelopen jaren faam heeft gemaakt door het organiseren van enkele grote Schaakmanifestaties. De voorzitter van Schaakvereniging Zwijndrecht Frank Stoute en Hans Berrevoets van de Willige Dame (Dordrecht) hebben een belangrijke bijdrage bij het evenement, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat het nieuw uitgeven van een schaakboek ook brede schaakpromotie is.

Het belooft dan ook een waar feest te worden voor de ware Leeuw-aanhanger, maar eigenlijk voor elke schaakliefhebber. In zalencomplex De Lockhorst in SLiedrecht zal vanaf 11.00 uur het jaar feestelijk worden ingewijd met de ludieke presentatie, waarin de Leeuw een hoofdrol zal spelen.

 Meer nieuws over de uitgiftes is te vinden op de officiële Leeuwsite, www.thelion.nl en op de site van Tom van Bokhoven, www.tomsschaakboeken.nl.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.