25-jarig jubileum dorpsbehoud

03 november 2008
25-jarig jubileum dorpsbehoud

PAPENDRECHT - Oprichting Stichting Dorpsbehoud Papendrecht op 22 juli 1983
Op 22 juli 1983 werd Stichting Dorpsbehoud Papendrecht opgericht door Riek van Blokland-Visser, Marijke Meeldijk en Margré van Wijngaarden, die alle drie op persoonlijke titel hun sporen  al hadden verdiend voor behoud van het dorp.. Marijke was actief in de dijkgroep Papendrecht-west (Noordhoek en Hoogendijk),  Margré was vanaf 1981 bezig om de dijkbebouwing van het Oosteind te redden en samen met Riek werd actie gevoerd om diverse karakteristieke panden in het centrum voor sloop te behoeden. Marijke nam geen zitting in het bestuur maar was op de achtergrond actief, Riek was voorzitter/bestuurslid van 1983 tot half 1985. Margré was vanaf 1983 secretaris/penningmeester en is vanaf 1985 voorzitter.

Huidig bestuur
Op 22 juli 2008 werd het 25-jarig bestaan om praktische redenen - midden in de zomervakantie - uitsluitend herdacht met het huidige bestuur, bestaande uit: Gerda van der Vorm-Visser, (penningmeester en donateuradministratie), Kitty Donker-Schoonhoven (secretaris), Theo Viveen (beheer gebouwen), Jaap Zock (beheer foto-archief) en Frans de Later (beheer documentenarchief). Gerda, Kitty en Theo hebben inmiddels ook al een koperen (12,5 jarig) bestuursjubileum achter de rug.

Jubileumavond op 14 november in de Bethlehemkerk
De viering met bestuur, vrijwilligers (bijna 80), donateurs (bijna 800),  bedrijven, die Dorpsbehoud altijd met geld of werk hebben gesponsord en oud-bestuurders, die allen persoonlijk zijn uitgenodigd, vindt plaats op vrijdagavond 14 november. Vanwege de verwachte drukte is uitgeweken naar de Bethlehemkerk.. Niet-donateurs kunnen vanaf 19.30 uur een toegangsbewijs a 5 euro kopen in de hal van de Bethlehemkerk.

Programma
Uiteraard zal er heel veel terug gekeken worden op de veelbewogen geschiedenis van Dorpsbehoud, met mijlpalen als de aankoop van de Muziektent, Museum Dorpsbehoud, behoud van diverse panden, maar ook enkele dieptepunten zullen niet worden vergeten en uiteraard zullen de plannen voor de toekomst worden ontvouwd..
Tevens vindt de feestelijke presentatie plaats van het boek “Koopt in den vreemde niet, wat uw eigen dorp u biedt!”. Zilveren donateurs zullen in het zonnetje worden gezet.
Heel blij is het bestuur met de belangeloze medewerking van Muziekvereniging Excelsior,   
Schipperskoor De Pontonniers en  De Smarties. Kortom: Een echt “ouwerwets Paopendrechs èvendjie”, waarover nog lang zal worden nagepraat.
De avond wordt gefilmd door John Reugebrink (Sun Video), zijn broer Eef Reugebrink is deze avond “hoffotograaf”. Films (op DVD of video) en foto’s zijn bij Dorpsbehoud te bestellen. Na afloop in de grote zaal van de Palm nog even napraten.

De feiten op een rij
Activiteit: Viering 25-jarig jubileum Stichting Dorpsbehoud Papendrecht.
Datum: Vrijdagavond 14 november 2008.
Locatie: Bethlehemkerk, van der Palmstraat, Papendrecht.
Voorstelling: Van 20.00 – ong. 22.45 uur.
Pauze: Van 21.00 – 21.45 uur.
Kerkzaal open: Vanaf 19.30 uur.
Toegang: Voor vrijwilligers, donateurs en genodigden gratis.
Kaartverkoop: Niet-donateurs kunnen vanaf  19.30 een kaartje  (a 5 euro) kopen.
Na afloop: In de grote zaal van de Palm gelegenheid om na te praten.

Op de foto: Ansichtkaart uit 1950 van de Eilandstraat met muziektent. De in 1949 gebouwde muziektent, schenking van het bedrijfsleven, werd in 1986 door Dorpsbehoud van de sloop gered door deze te kopen. Sinds 1987 wordt de aubade op Koninginnedag er weer gehouden en organiseert Dorpsbehoud er jaarlijks enkele zomeravondconcerten. De 60e verjaardag volgend jaar van de muziektent zal door Dorpsbehoud uitgebreid worden gevierd  De doelstellingen van Dorpsbehoud  in praktijk: Behoud van het dorpsgezicht en de dorpscultuur van Papendrecht. 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.