Gemeenten laten sociale woningbouw afkopen

24 oktober 2008

PAPENDRECHT - Tijdens werkbezoeken van de SP-statenfractie aan woningbouwcorporaties blijkt dat gemeenten in Zuid-Holland projectontwikkelaars de gelegenheid bieden hun verplichting tot het bouwen van sociale huurwoningen af te kopen. SP-statenlid Frank Johan Hoogendam wil daarom opheldering van het provinciebestuur. Het is nog niet duidelijk welke gemeenten in Zuid-Holland dit te verwijten valt.

In Zuid-Holland moet bij alle nieuwbouwprojecten de norm van 30% sociale woningbouw worden gehaald. Nu blijkt uit gesprekken van de SP Statenfractie met woningbouwcorporaties dat dit niet altijd gebeurt. Het zijn vaak de kleine, binnenstedelijke projecten waarbij gemeenten projectontwikkelaars de gelegenheid bieden sociale woningen tegen betaling van een afkoopsom te schrappen. Voor de SP is deze gang van zaken onacceptabel en de partij wil dat er zo snel mogelijk een eind aan komt.

SP-statenlid Frank Johan Hoogendam: "Er worden al jaren te weinig woningen voor starters en mensen met lagere inkomens gebouwd. Ook de norm van 30% sociale woningbouw wordt in Zuid-Holland bij lange na niet gehaald. Dat projectontwikkelaars van gemeenten de kans krijgen om de broodnodige sociale huurwoningen af te kopen is dan ook een schande."

De SP constateert dat projectontwikkelaars, in plaats van creatieve oplossingen te zoeken om sociale woningbouw op deze locaties mogelijk te maken, nu vooral creatief worden om in aanmerking komen voor de afkoopregeling. Zo worden sociale woningen in bouwplannen zo geplaatst dat ze ofwel niet passen in de omgeving ofwel ze hinder veroorzaken voor omwonenden. Ook komt het voor dat ontwikkelaars kiezen voor een kleiner aantal woningen op een locatie dan er gezien de ruimte mogelijk zou zijn, juist omdat men bij kleinere projecten eerder in aanmerking komt voor de afkoopregeling.

Volgens de SP zorgt deze gang van zaken voor een toenemende druk op corporaties die géén gebruik kunnen maken van de afkoopregeling. Zij moeten meer sociale woningen bouwen zodat de gemeente kan voldoen aan de 30% norm. Wat de SP betreft moet aan deze praktijk zo snel mogelijk een einde te komen. De norm van 30% sociale woningbouw geldt voor iedereen en elke locatie. Daarnaast wordt door de afkoopregeling de sociale samenhang van een wijk niet bevordert en wordt, door te kiezen voor lagere aantalen woningen op een bepaalde locatie, de toch al schaarse ruimte niet optimaal benut.

De SP heeft naar aanleiding van de afkoopregeling vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De partij wil inzicht in de totale omvang van het aantal afgekochte woningen en vraagt het provinciebestuur in te grijpen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.