Veerwegbewoners woedend, gemeente Papendrecht komt afspraken niet na

16 oktober 2008
Veerwegbewoners woedend, gemeente Papendrecht komt afspraken niet na

PAPENDRECHT - In 2003 is door de gemeente Papendrecht met de bewoners van de Veerweg de afspraak gemaakt dat na ontmanteling van het tijdelijk winkelcentrum ‘Den Briel’ op de voormalige busstrook de Veerweg direct teruggelegd zou worden.

Pas in 2010
In augustus 2007 ontvingen ze een brief van de gemeente met daarin de mededeling dat vanwege ‘voortschrijdend inzicht’ en de toekomstige bebouwing op de busstrook de Veerweg pas in 2010 teruggelegd wordt. De bewonerscommissie had hier protest tegen aangetekend. Hier kwam wederom een negatieve reactie op. Een gesprek met wethouder Van Leeuwen zorgde ervoor dat de bewonerscommissie in gesprek kwam met de verantwoordelijk ambtenaren. Echter men had het nog steeds over 2010, ondanks de gefundeerde opmerkingen en ideeën aangedragen door de bewonerscommissie.

Voorjaar 2009
Hierop heeft de bewonerscommissie inspraak gevraagd in de commissie Ruimte van 8 april 2008. De commissie Ruimte was zeer verbolgen en was niet op de hoogte van de ontwikkelingen aangaande de Veerweg. Er waren betreffende avond meerdere partijen die gebruik maakten van het spreekrecht. De Papendrechtse beerput werd die avond letterlijk opengetrokken. Onderwerpen waren o.a. Markt, Tiendzone en Pontonniersweg. Door de commissie Ruimte van de gemeente Papendrecht is op 8 april 2008 aan het college de opdracht gegeven met de bewoners tot een oplossing te komen. Dit resulteerde in een aantal constructieve overleggen waarbij op 7 mei 2008 werd gezegd dat ‘optimistische planning’ voorjaar 2009 gestart kon worden met het terugleggen van de Veerweg naar het voormalige traject. In juni 2008 is het voorkeursvoorstel van de Veerwegbewoners verzonden aan de gemeente. In augustus is dit besproken in het college en op 25 september 2008 in de raadsvergadering.

Toch weer 2010?
Tot verbijstering van de Veerwegbewoners stond op 9 september een artikel in het AD De Dordtenaar dat de Veerweg pas in 2010 terug gaat. De bewonerscommissie is nog even uitgegaan van een misverstand en heeft om opheldering gevraagd bij de gemeente Papendrecht. Echter uit de notulen van de commissie Ruimte van 9 sept. en de raadsvergadering van 25 sept. blijkt dat de verantwoordelijke wethouder tegenstrijdige informatie geeft. Helaas blijkt het artikel in De Dordtenaar dus niet op een misverstand te berusten.

Economische schade?
In een brief van 3 oktober 2008 zegt de gemeente Papendrecht nog een jaar nodig te hebben voor de voorbereidingen. De ambtelijke molens werken in Papendrecht wel uitzonderlijk traag. De gemeente Papendrecht heeft het steeds over het afsluiten van de Veerweg tijdens het terugleggen van de Veerweg. Slecht weer in het najaar en het argument economische schade voor winkeliers door afsluiting tijdens feestdagen worden gebruikt. Volgens de bewonerscommissie is dit grote onzin. Op het oude Veerwegtrace kan de nieuwe weg op de juiste hoogte worden aangelegd. Het verkeer kan op dat moment nog altijd gebruik maken van de huidige omlegging. Zodra het nieuwe tracé klaar is kan het verkeer direct over deze weg. De aansluiting op de PC Hooftlaan ligt zelfs al voorbereid. Daarna kan gestart worden met het terugleggen van de Ventweg en groenstrook.

Overlast voor bewoners
De bewoners van de Veerweg zijn woedend op de gemeente Papendrecht. Door medewerking van de bewoners van de Veerweg was het goed lopende tijdelijk winkelcentrum Den Briel mogelijk. Doordat de gemeente Papendrecht zijn in 2003 gemaakte afspraak met de bewoners niet nakomt is sinds de opening van de nieuwe Meent een levensgevaarlijke situatie ontstaan op de Veerweg. De bewoners ervaren ook veel overlast van het zware bouwverkeer wat, vaak veel te hard, vlak langs de huizen rijdt. De geluidsnormen worden overschreden en de ramen aan de voorzijde kunnen niet open door de stank en het fijnstof. Conclusie: de gemeente Papendrecht is een onbetrouwbare partij die met bewoners gemaakte afspraken niet nakomt. De gemeente vergeet daarbij dat een aantrekkelijke en veilige Veerweg de nieuwe Meent een stuk aantrekkelijker maakt voor het winkelend publiek. Behalve voor de bewoners is het dus ook van economisch belang voor de winkeliers dat de Veerweg zo snel mogelijk teruggelegd wordt.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.