Jong en Vrij start gemeente in Drechtsteden

08 oktober 2008

DRECHTSTEDEN - De kerkelijke beweging Jong en Vrij start op zondag 19 oktober een nieuwe gemeente in Sliedrecht. Jong en Vrij is een kerk die veel jongeren en jonge gezinnen aantrekt en die sterk de nadruk legt op de genade en de liefde van God. Omdat inmiddels zo'n 30 mensen uit Brabant en de regio Drechtsteden wekelijks elders de diensten van Jong en Vrij bezoeken, is besloten ook in Sliedrecht zondagse samenkomsten te gaan organiseren. Deze zullen vanaf 19 oktober op zondagmiddagen om 14.00 uur plaatsvinden in Theater De Lockhorst, Sportlaan 1 te Sliedrecht.

Jong en Vrij is een snel groeiende kerk, met samenkomsten in Hellevoetsluis en Amersfoort. De afgelopen twee jaar kwam de kerk enkele keren in het nieuws, vanwege haar banden met Pastor Joseph Prince en zijn New Creation Church in Singapore. Enkele kerkelijke leiders, uit zowel traditionele, evangelische als pinksterkringen, hadden hun vragen bij het positieve geluid dat in het onderwijs van Prince en binnen Jong en Vrij doorklinkt. Ze vroegen zich met name af of de nadruk op Gods vergeving en goedheid niet zou leiden tot geestelijke lauwheid en tot teleurstellingen wegens het uitblijven van zichtbare levensverandering.

Veranderende levens
'We zien juist het tegenovergestelde gebeuren in onze gemeenten', zegt Marcel Gaasenbeek, voorganger van Jong en Vrij. 'Onze diensten hebben als doel mensen frisse moed en hoop te geven voor het dagelijks leven, met zijn uitdagingen en problemen. En als die mensen daar zelf minder mee te maken hebben, zien we ze al snel anderen helpen. Dat is ook precies waarvoor de kerk bedoeld is: mensen te helpen ontdekken dat het evangelie echt 'goed nieuws' betekent. Wanneer critici dan zeggen dat je door die boodschap ontspoort in een 'zondig leven', moeten ze zeker eens komen kijken en dan verrast worden door het tegenovergestelde.

Sterke groei
Sinds Jong en Vrij drie jaar geleden in Hellevoetsluis besloot om het onderwijs op de boodschap van Gods genade te baseren, is die gemeente verdubbeld naar 350 leden. Een jaar geleden werd in Amersfoort een tweede gemeente gestart, die inmiddels is gegroeid naar 250 bezoekers per zondag en die inmiddels een eigen voorganger heeft: Constantijn Geluk, voormalig hoofd van de afdeling Jongeren binnen de Evangelische Omroep. De samenkomsten van de Jong en Vrij-gemeenten worden gekenmerkt door inspirerende, bijbelse preken en door muziek en zang, verzorgd door muzikanten en aanbiddingsleiders die hun ervaring opdeden bij bijv. Jeugdkerken, Opwekking en EO-Ronduit.

Derde gemeente in Sliedrecht
Inmiddels bezoeken wekelijks zo'n 30 mensen uit Brabant en de regio Drechtsteden de diensten van Jong en Vrij in Hellevoetsluis en Amersfoort. Ook andere mensen uit deze regio's hebben aangegeven de diensten van Jong en Vrij graag te willen bezoeken, maar de afstand een probleem te vinden. Dat is nu aanleiding om in Sliedrecht van start te gaan met een derde gemeente, die naar verwachting een regiofunctie zal hebben. De nieuwe kerk wordt opgestart met hulp uit zowel Hellevoetsluis als Amersfoort, inclusief een voorganger voor het opstartjaar (Marcel Gaasenbeek).

Toekomstvisie
‘Er is onder de betrokken mensen veel passie voor God en we zien veel talenten onder de mensen uit die regio', vertelt Gaasenbeek. 'Ons doel is om deze mensen aan de hand van de praktijk op te leiden en op hun plek te helpen. Zij gaan uiteindelijk met elkaar zowel de kerk leiden als uitstraling hebben in hun regio.' Is Gaasenbeek niet bang dat deze nieuwe gemeente mensen uit andere kerken zal aantrekken? 'Iedere kerk die het evangelie van genade preekt, zoals Paulus dat in de Bijbel noemt, hoeft zich geen zorgen te maken. Wij zullen zowel (rand)kerkelijken als ongelovigen aanspreken, zowel bijstandmoeders als zakenlieden, met als doel hen te helpen Gods leven te ontdekken. Iemand die van mensen houdt zoals Jezus dat deed, zal daar waarschijnlijk alleen maar blij mee zijn.'

Meer informatie over Jong en Vrij is te vinden op www.jongenvrij.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.