Zagen in Alblasserbos

07 oktober 2008

PAPENDRECHT - Staatsbosbeheer gaat in de komende winter bomen zagen in het Alblasserbos, dat langs de N214 bij Papendrecht ligt. Het bos en dan met name de bosranden moeten daardoor afwisselender worden.

De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar worden door beschadiging van vrachtwagens. De paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. De bosvakken zijn van te voren zorgvuldig geïnventariseerd op roofvogelnesten en mierenhopen. Want die worden volgens de gedragscode zorgvuldig bosbeheer. De werkzaamheden zullen tot in maart 2009 plaats vinden.

Uitdunnen
In het Alblasserbos worden in oktober en november met name de populierenbossen uitgedund. Medewerkers van Staatsbosbeheer hebben met rode verfstippen aangegeven welke bomen weggehaald moeten worden. Hierbij is nauwkeurig nagegaan of in de betreffende bomen nesten, holen en dieren aanwezig waren. Dit doet men volgens de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer die in 2005 is opgesteld door Vogelbescherming Nederland en het Bosschap, in samenwerking met onder andere Staatsbosbeheer. Na het volgen van de gedragscode kan er gezaagd worden. Tijdens het markeren met rode verf  kijkt men vooral naar de bomen die moeten blijven staan. Dit zijn vaak de vitaalste en mooiste bomen.
De populieren staan vaak in rijen en dan wordt voor èn na elke boom die mag blijven staan een boom gedund. Op deze manier krijgen de bomen die blijven staan meer groeimogelijkheden en komt er meer licht in het bos.
Ook worden de essen- en eikenbossen gedund. Hierin zijn door medewerkers van Staatsbosbeheer toekomstbomen aangewezen. Een boom wordt als toekomstboom aangewezen als deze in de toekomst kan uitgroeien tot een vitale en mooie boom. Hierop worden de bomen dus geselecteerd. Bij elke toekomstboom worden één of meerdere bomen weggezaagd om te zorgen voor meer ruimte en licht.
Door dit in het hele bos toe te passen zal het bos opener worden en dit heeft vele voordelen voor het planten- en dierenleven.

Wandelpaden
Tijdens het zagen zullen de wandelpaden zoveel mogelijk ontzien worden. Toch kan het voorkomen dat de wandelroute op enkele plaatsen beschadigd wordt. Staatsbosbeheer begrijpt de hinder die dit kan opleveren. Hiervoor vraagt men begrip.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.