Poetische overval in het openbaar vervoer

26 juni 2008

PAPENDRECHT - Op maandag 23 juni, 's ochtends en ’s middags tijdens de spits, werden de nietsvermoedende gebruikers van het openbaar vervoer in de Drechtsteden overvallen door vijf dichters, vijf actrices en een acteur. Dit gebeurde in een aantal stadsbussen in de Dordrecht maar ook in de bus naar Zwijndrecht, in de stoptrein tussen Dordrecht en Gorinchem en in de waterferry.

De dichters droegen in koppels kort enkele gedichten voor en voor men er erg in had waren ze al weer overgestapt, op naar de volgende bus of de volgende boot. Hoewel veel mensen op niet precies wisten hoe te reageren en aanvankelijk wegdoken in hun krant of mp3-speler, wist men over het algemeen deze dichterlijke verrassing goed te waarderen en klonk er na het regelmatig een welgemeend applaus. In de trein ging het door het lawaai iets anders en kregen de reizigers een dichter naast of tegenover hun zitten die hun heel direct een gedicht aanbood.

Vijf vooraanstaande Nederlandse podiumdichters, Bernhard Christiansen, ACG Vianen, Benne van der Velde, Joz Knoop en Daniel Dee brachten eigen werk. De actrices Eva van Welzenis, Lydia van Veen, Elise Koene, Wilma Hermsen en Yvonne van Alten en de acteur Abe van der Veen brachten droegen gedichten van anderen voor die met reizen en vervoer te maken hebben van o.a. Wim de Vries. Willem Wilmink, Joke en Marieke van Leeuwen, Toon Tellegen, Remco Campert, Cees Stip en Miriam van Hee.

Deze poëtische overval is onderdeel van het poëzieproject Drechtsteden (Ge)Dicht en werd georganiseerd in samenwerking met Arriva en Connexxion. Drechtsteden (Ge)Dicht is een initiatief van de Drechtsteden en wordt uitgevoerd door PJ Partners.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.