AV Passaat meest succesvolle club tijdens NJK Atletiek

02 juni 2008
AV Passaat meest succesvolle club tijdens NJK Atletiek

Papendrecht, 31 mei 2008 - De AB junioren van AV Passaat hebben opnieuw een zeer succesvol NJK achter de rug. Met 5 gouden en 3 zilveren medailles zijn de atleten bovenaan geëindigd in het medaille klassement van dit kampioenschap, gevolgd door het gerenommeerde Phanos uit Amsterdam.

De gouden medailles werden binnengehaald door Patrick Cronie (kogel en discus), Roy Hoornweg (3000m steeple en 1500m) en Pamela Kiel (kogel). Rachel van Harlingen (speer), Patrick Geluk (polshoog) en opnieuw Pamela Kiel (discus) moesten genoegen nemen met het zilver.

Patrick Cronie begon de wedstrijd in onzekerheid. Hij had twee weken geleden zijn pees in zijn werphand geblesseerd. Op de discus had Cronie daar nog niet zo veel last, maar met het uitstrekken van de 6 kilo zware kogel werden problemen verwacht. Cronie is op kogel al geselecteerd voor het WJK in Polen deze zomer, dus komt zo’n blessure eigenlijk niet goed uit. Op de discus kwam zijn overwinning al snel niet meer in gevaar. De 49,40 uit de 1e poging was veruit beter dan de rest. De weersomstandigheden waren niet ideaal voor discus. “Met een beetje tegenwind onder de discus zou die 5e poging verder geweest zijn dan die 51,79, misschien wel richting de voor het WJK vereiste 54 meter”. Op kogel mocht Cronie van de bondsarts niet te veel pogingen doen. “Eigenlijk mocht ik maar 1 poging doen en dan kijken hoe de wedstrijd zou verlopen, maar ik werd al snel na die 16,59 verbeterd, dus moest ik wel aan de bak”. Uiteindelijk stelde Cronie met 17,49 toch weer orde op zaken.

Roy Hoornweg is een klasse apart op de 3000 meter steeple. Zijn overwinning op dit nummer liep dan ook nooit in gevaar. Met ruime afstand werd hij in 9.52,57 eerste. Die tijd is ruim een halve minuut boven zijn PR en dat betekende vooral dat Hoornweg op reserve heeft kunnen lopen voor zijn 2e nummer, de 1500 meter. Dat werd een heftiger strijd, letterlijk zelfs. “Er werd in de eerste 2 ronden enorm geduwd en getrokken. Ik moest zelf ook nog een paar beuken uitdelen, om mijn positie te behouden”. Met nog 600 meter te gaan pakte Hoornweg de kop over en stond deze niet meer af, alhoewel het nog wel erg spannend werd gemaakt met 4 man binnen een seconde van zijn winnende tijd van 4.03,45.

 

Roy Hoornweg op de 3000 meter steeple

Pamela Kiel

Patrick Cronie

Roy Hornweg 1500 meter

Pamela Kiel stond geen concurrentie toe bij het kogelstoten van de meisjes B. Met bijna 1 meter voorsprong en een prachtig nieuw CR van 16,58 mocht zij de bovenste trede van het ereschavot betreden. Op de discus levert Kiel al het gehele jaar een strijd uit met Corinne Nugter. Kiel leek na de 5e van de 6 pogingen deze keer aan het langste eind te trekken met 40,65, maar in de laatste poging ging Nugter er toch nog met zo’n 3 meter overheen, Kiel met zilver achterlatend.

Rachel van Harlingen was op speer bij de meisjes B de titelverdedigster. Ook dit jaar behoorde zij tot de topfavorieten. Groot was dan ook haar teleurstelling, dat zij met 39,71 genoegen moest nemen met de zilveren medaille. “Ik kreeg op een of andere manier niet de juiste wedstrijdspanning. Die had ik op zaterdag wel. Op zaterdag had ik zeker goud gewonnen. De gehele sfeer op de baan voelde toen veel meer als een NK aan”. Dat bewees van Harlingen dan ook wel met een onverwachte finaleplaats op de kogel. Met 12,68 (een dik PR) werd zij zelfs 6e.

De laatste medaille kwam op naam van polshoog springer Patrick Geluk. De 4,36 was een hoogte, die hij sinds tijden niet had bedwongen. “Ik was de laatste weken onzeker over mijn aanloop. Ik ben kennelijk zoveel sterker geworden, dat deze moest worden aangepast”. Het was voor Geluk altijd nog wel een lastige wedstrijd. “Ik had op alle hoogten meestal wel 2 à 3 pogingen nodig”.

Grootste pechvogel was Lieke Bakker. Met twee 4e plaatsen en een 7e plaats had zij de meeste finaleplaatsen, maar moest uiteindelijk toch met lege handen naar huis. De 7e plaats op de 100 meter en de 4e op ver waren eigenlijk de opmaat voor haar favoriete 200 meter. Op het ver bleef Bakker met 5,56 slechts 2 centimeter van het brons en maar 10 centimeter van het zilver verwijderd. De serie van de 200 meter beloofde veel goeds, met een prachtige nieuw CR van 24,96. “Ik voelde na die race alleen wel mijn lies weer pijnlijk worden. De halve finale (5e tijd in 25,01) en vooral de finale (4e in 25,22) had ik erg veel last. Ik moet tevreden zijn met deze prestaties”, aldus de hoorbaar toch licht teleurgestelde Bakker.

Sander Janssen en Mathijs Huisman completeerde het succesvolle achttal van AV Passaat. Janssen werd 6e bij het kogelslingeren, met 27,60 en 11e op de kogel met 10,97. Benjamin Mathijs Huisman werd zowel op de 400 horden (62,74) als de 400 vlak (54,66) in de series uitgeschakeld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.