Maatregelen om bomen te beschermen

29 mei 2008

PAPENDRECHT – De afgelopen jaren zijn op verschillende plaatsen in Papendrecht iepen gekapt als gevolg van iepenziekte. Regelmatig worden bomen slachtoffer van de ziekte; de bomen zijn - zeker met warm weer - dan niet te behouden.
Het blad van de iep is in de zomer fris en groen. Bij een zieke iep verkleurt het blad van geel tot bruin en valt daarna af. Dit begint met een tak, in korte tijd kan de gehele kroon aangetast worden. De boom bestaat dan uit kale takken met nog enkele verdorde blaadjes aan de uiteinden.
De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi) dat zich via de sapstroom door de boom verspreidt. De schimmel wordt bovengronds verspreid door de iepenspintkever, ondergronds door wortelcontact. Zieke bomen kunnen dus gezonde buren besmetten. Om dit te voorkomen worden zieke iepen zo snel mogelijk gekapt. Het hout van de zieke iepen wordt vervolgens apart vernietigd. Het is verboden om bomen met de iepziekte te laten staan of ongeschild iepen-openhaardhout te gebruiken.

Eikenprocessierups
De laatste jaren wordt de eikenprocessierups regelmatig aangetroffen in Papendrecht. Ook dit jaar is de rups gesignaleerd. Omdat de eikenprocessierups gezondheidsklachten kan veroorzaken, doen mens en dier er goed aan uit de buurt van eikenbomen met de rups te blijven. Op plaatsen waar de eikenprocessierups voorkomt, wordt voor bestrijding met een biologisch middel of door opzuigen of wegbranden gekozen.
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen – meestal van eind mei tot juli – klachten als pijnlijke huiduitslag, jeuk en irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken. Door het zachte winterweer is de rups dit jaar eerder gesignaleerd dan voorheen.
Wanneer u toch in aanraking komt met de brandharen van de rups wordt geadviseerd niet te krabben of te wrijven, maar de huid met plakband te strippen om haren te verwijderen, en daarna te spoelen met lauw water en de kleding grondig te wassen (60 graden). Klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, kunnen verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Wie natuurgebieden bezoekt waar de rups voorkomt, moet zorgen voor goede bedekking van hals, armen en benen en niet op de grond gaan zitten.
U kunt melding maken van gemeentelijke Iepen met iepenziekte of nesten van de eikenprocessierups  in bomen, telefonisch via het algemene nummer 641 89 11 (of via het meldpunt op www.papendrecht.nl/meldpunt). Ook voor vragen kunt u dat nummer bellen en vragen naar de heer Sakko.

Kastanjebloedingsziekte
Sinds enkele jaren worden kastanjes in Papendrecht getroffen door de Kastanjebloedingsziekte. De eerste symptomen van deze aantasting zijn bloederige vlekken op de bast. Als gevolg van deze bacteriële aantasting scheurt de bast open of laat de bast los waarna de boom in conditie achteruit gaat en afsterft.
Momenteel is een groot deel van de kastanjes op de Cypressenlaan/Kastanjelaan (zie foto) aangetast. De afgelopen jaren werd al een groot aantal dode bomen verwijderd, daardoor vielen gaten in de boombeplanting, maar omdat ook jonge bomen aangetast kunnen worden, is de gemeente terughoudend met herplanting van kastanjebomen binnen de gemeente. Een compleet nieuwe inrichting van de Cypressenlaan/ Kastanjelaan wordt de komende tijd dan ook overwogen.

Luisbestrijding
In het gr oen aan de Eilandstraat, Havenstraat, Ericahof en in een populier aan de Stellingmolen worden blad- en schildluizen bestreden. De luizen voeden zich met plantensappen uit bladeren en twijgen en consumeren daarmee grote hoeveelheden suikers, dat scheiden ze uit als honingdauw. Deze ‘plak’ komt voornamelijk voor bij lindebomen en esdoorns.
Dit jaar vindt éénmalig biologische bestrijding plaats door middel van het uitzetten van larven van het inheemse lieveheersbeestje. De larven zitten in de zakjes en kruipen de boom in om luizen te eten. Het uitzetten van de larven is afhankelijk van het weer en van levering door de aannemer, naar verwachting vindt e.e.a. eind mei/begin juni plaats.

Overhangend groen
Door regenval en de relatief hoge temperaturen is de plantengroei flink op gang gekomen, een goed moment om de beplanting in tuinen waar nodig te snoeien. Omdat vooral over de erfgrens hangende takken en hagen nog wel eens voor ongemak en gevaarlijke situaties voor wandelaars en fietsers zorgen, verzoekt de gemeente inwoners hier aandacht aan te besteden.

Monumentale bomen
In het kader van de Bomenverordening is een lijst monumentale- en oude waardevolle bomen van de gemeente Papendrecht opgesteld. De bomen op de lijst bezitten één of meer van de volgende waarden: natuur- en milieuwaarde; landschappelijke waarde; cultuurhistorische waarde; waarde van dorpsschoon en/of waarde voor recreatie en leefbaarheid.
In oktober 2005 is in het gebied Middenpolder-Dijkstrook onderzocht of meer waardevolle bomen moeten worden opgenomen op de lijst. De boomeigenaren van de aan de lijst toe te voegen waardevolle bomen zijn hierover in november 2005 ingelicht. Destijds is echter achterwege gelaten de lijst opnieuw officieel vast te stellen. Dit is nu alsnog gebeurd, de betreffende boomeigenaren zijn opnieuw geïnformeerd.
Een herziene lijst met monumentale- en oude waardevolle is opgesteld van de nog aanwezige bomen die werden vermeld op de lijst en de aanvulling van 2005.
Deze herziene lijst is terug te vinden op de website van de gemeente en is als bijlage bij particuliere kapaanvragen te vinden.
Langs deze weg wil de gemeente de eigenaren van de monumentale- en oude waardevolle bomen op de lijst tevens informeren over het feit dat de gemeente de betreffende bomen graag zou willen meten ten behoeve van het gemeentelijke digitale beheersysteem. Wanneer de bomen in dit systeem zijn opgenomen, is het mogelijk deze te 'monitoren' en eigenaren in de toekomst te informeren over veiligheid en onderhoud. Wel behouden eigenaren de algemene zorg- en onderhoudsplicht voor de bomen. Dit houdt in dat eigenaren net als in het verleden verplicht zijn hun bomen regelmatig en systematisch op deskundige wijze te (laten) beoordelen en te onderhouden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.