Onderzoek naar vernielingen in zuid-holland-zuid: aanbevelingen voor gemeenten, politie en justitie

04 april 2008

Onderzoeker J. Verhoeven van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft op 3 april het onderzoek 'The coming out of the hot-shots' naar vernielingen in de regio Zuid-Holland Zuid officieel aangeboden aan de opdrachtgevers, waarnemend Korpschef G. den Uyl van de Politie Zuid-Holland-Zuid en Hoofdofficier P. van der Beek van het Arrondissementsparket Dordrecht. In het onderzoek zijn daderprofielen van de vernielers opgesteld en worden beleidsaanbevelingen aan gemeenten, politie en justitie gedaan.

Aanbevelingen
Volgens de onderzoeker heeft het aanpassen van de APV door gemeenten prioriteit, waarbij het drankgebruik op straat verboden wordt. Vervolgens zal de politie strikt de aangepaste APV moeten handhaven. De straf die opgelegd wordt, moet de jongeren raken.

Het alcoholgebruik moet volgens de onderzoeker worden aangepakt. De verkoop aan jongeren onder de 18 jaar moet worden verboden, ouders en horeca-ondernemers moeten worden ingezet om het alcoholgebruik onder jongeren te demotiveren.
De routes waarvan het uitgaanspubliek na het uitgaan gebruik maakt, moeten worden geschouwd door de gemeenten en zonodig worden aangepast. Goede straatverlichting, gesnoeide bosjes zorgen voor goed zicht.

De aanpak van graffiti spuiters is het meest effectief wanneer schilderingen en tags snel & consequent worden verwijderd. De kick van op veel plekken in de stad je tag of schildering te zien verdwijnt dan.

De jonge jeugd tussen 10-17 met een piek van de 14 jarigen pleegt vooral vernielingen op schoolpleinen. Het organiseren van informeel toezicht op de schoolpleinen helpt.

Vier daderprofielen
In het onderzoeksrapport worden vier verschillende daderprofielen van vernielers beschreven.
Het eerste daderprofiel (de try-outs) beschrijft de (zeer) jonge daders van vernielingen. Deze groep tussen de 10 en 15 jaar oud is hoofdverantwoordelijk voor de vernieling aan scholen. Vernielingen worden veelal gepleegd in groepsverband. Alcohol speelt bij deze groep nauwelijks een rol. 

Het tweede daderprofiel (de hang-outs) beschrijft de hangjongeren tussen de 14 en 18 jaar oud. Zij verblijven in parken, winkelcentra etc. en zijn hoofdverantwoordelijk voor vernielingen op deze plekken. Ook bij deze groep worden vernielingen veelal in groepsverband gepleegd. Alcoholgebruik is bij deze groep van grote invloed.

Het derde daderprofiel (de black-outs) betreft jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud die na het uitgaan vernielingen plegen, vooral op de uitgaansavonden en op de uitgaansroute terug naar huis. Vernielingen worden meestal in groepsverband gepleegd. Alcohol speelt een zeer belangrijke rol.

Het vierde daderprofiel (de print-outs) betreft graffiti spuiters, jongeren tussen de 14 en 22 jaar. Zij brengen muurschilderingen aan of  zogeheten ‘tags’. Zij zien de graffiti als kunst en daarmee de strafbaarheid van hun gedrag niet in. Ze operen vaak individueel, alcohol speelt bij deze groep nauwelijks een rol van betekenis.

Tenslotte is er een restcategorie van daders, ouder dan 25 jaar. Binnen deze groep is sprake van weinig overeenkomsten, behalve dan dat ook hier alcohol van grote invloed is.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.