Sneller en beter op weg met de bus

29 februari 2008

PAPENDRECHT - Nog dit jaar kunnen inwoners van Papendrecht profiteren van zogenoemd hoogwaardig openbaar vervoer per bus binnen de Drechtsteden (HOV-D). Het ‘hoogwaardig e’ heeft betrekking op betere doorstroming, hogere gemiddelde rijsnelheden van de bussen, aanpassing van enkele perrons voor mensen die slecht ter been zijn en betere reizigersinformatie. Voor reiziger in de Drechtsteden betekent dit kortere reis- en wachttijden, duidelijkheid over aankomsttijden en meer comfort. Voor Papendrecht en de Drechtsteden zijn betere bereikbaarheid, verbetering van de relatie tussen de openbaar vervoervoorzieningen en toegankelijker openbaar vervoer de voornaamste winstpunten

Toenemende mobiliteit is ook in onze regio een bedreiging voor doorstroming en bereikbaarheid - de dagelijkse files zijn illustratief. De Drechtsteden streven onder meer naar betere leefbaarheid, meer economische bedrijvigheid en gebruikmaking van elkaars voorzieningen. Om dat waar te maken en tegemoet te komen aan de vraag naar goede verplaatsingsmogelijkheden moet het openbaar vervoer een grotere rol spelen. N iet alleen binnen de Drechtsteden, maar ook naar bijvoorbeeld Rotterdam. Dat stelt hoge eisen aan het systeem.

De maatregelen die voor de HOV-D genomen worden, concentreren zich in Papendrecht vooral op en rond de Burgemeester Keijzerweg. Concreet staan de volgende werkzaamheden dit jaar op de planning:
• aan de noordzijde van de Burgemeester Keijzerweg, tussen het kruispunt Platanenlaan/Kennedylaan en rotonde Veerweg, komt een busbaan
• de rechterrijbaan van de Burgemeester Keijzerweg tussen de Platanenlaan en de loopbrug wordt busbaan
• van de loopbrug tot aan de rotonde Veerweg wordt de weg aan de noordzijde uitgebreid zodat lijnbussen langs eventuele files kunnen rijden
• op de noordelijke rijbaan wordt voor het kruispunt Platanenlaan een extra rijbaan aangelegd zodat lijnbussen bij de verkeerlichten voorrang krijgen
• bij het kruispunt met de Platanenlaan/Kennedylaan worden opstelstroken voor het afslaande verkeer verlengd
• de haltes Kennedylaan, Lage Waard/politiebureau en busstation Molenlaan worden voorzien van elektronische haltedisplays waarop lijnnummers en actuele vertrektijden worden weergegeven
• diverse andere haltevoorzieningen worden aangebracht, zoals noppentegels en ratelaars bij verkeerslichten en verhoogde perrons ter verbetering van het in- en uitstappen.

Voor alle genoemde maatregelen is in 2007 een inspraakprocedure doorlopen. Ingebrachte zienswijzen worden in het definitieve besluit van het college verwerkt. Inmiddels is de gemeente gestart met voorbereidend werk. Tegelijkertijd met de HOV-D wordt ander onderhoud direct meegenomen, zoals aanbrengen van geluidreducerend asfalt op bepaalde wegvakken en nieuw asfalt voor enkele fietspaden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.