De Drechtstedengemeenten werken aan verbetering ondersteuning mantelzorgers

23 januari 2008
De Drechtstedengemeenten werken aan verbetering ondersteuning mantelzorgers

PAPENDRECHT - De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vraagt meer betrokkenheid van de burgers. De gemeente biedt hulp daar waar dit nodig is. Een van de speerpunten in de Wmo is de ondersteuning van de mantelzorgers. Alle gemeenten kregen eenmalig een financiële bijdrage van het Rijk om deze ondersteuning op te zetten.

De vijf pilots van de Drechtstedengemeenten
De regio Drechtsteden heeft ervoor gekozen om in regionaal verband door middel van vijf pilots te onderzoeken wat de behoeften zijn van deze groep, hoe zij in hun zorgtaken kunnen worden geassisteerd en hoe problemen gezamenlijk kunnen worden opgelost. Op basis van de resultaten wordt een advies geformuleerd voor het lokale en regionale beleid op het gebied van mantelzorgondersteuning. Het gaat om de volgende pilots:

• Woonzorgalliantie Zwijndrechtse Waard onderzoekt hoe mantelzorgers het beste ondersteund kunnen worden in een woonzorgzone. De pilot wordt uitgevoerd in de wijk Walburg/Centrum in Zwijndrecht.

• Het Da Vinci College inventariseert of mantelzorgers en vrijwilligers behoefte hebben aan specifieke cursussen en stelt randvoorwaarden op voor het cursusaanbod. In september 2008 starten de eerste cursussen.

• Het project van Het Spectrum, Participatie Activering Drechtsteden (PAD) en Internos bestaat uit twee onderdelen. Er komt een ontmoetingscentrum voor (licht) dementerenden en hun begeleiders. Beiden kunnen nu als dat nodig is gezamenlijk worden begeleid in het zorgproces. Bovendien worden tijdens het verblijf de mantelzorgers ontlast en vinden zij begrip bij elkaar. Dementerenden kunnen meedoen aan groepsactiviteiten. Het andere deel is het project Levensboeken. Hierin schrijven vrijwilligers verhalen van de dementerende of de mantelzorger.

• Rivas wil regie voeren en meer samenhang creëren in de keten rondom de mantelzorger. De zorggroep hoopt dat door betere ondersteuning mantelzorgers langer en beter voor hun naaste kunnen zorgen.

• De gemeente Sliedrecht en partners willen samen met Platform Mantelzorgers Zuid-Holland Zuid mantelzorgers en zorgvrijwilligers snel en eenvoudig toegang bieden tot het lokale loket. Hier krijgen mantelzorgers specifieke informatie, advies en ondersteuning. In mei worden de eerste ervaringen met de pilots bekend gemaakt.

Extra zorg
Ongeveer 75% van de zorg in Nederland wordt verleend door familie en/ of vrienden van de zieke, de zogenaamde mantelzorgers. Vaak komt deze extra zorg bovenop de dagelijkse bezigheden, zoals werk en het eigen gezin. Bovendien wordt in veel gevallen 24 uur per dag een beroep gedaan op de mantelzorger. Het is niet vreemd als hij of zij overbelast raakt. De pilots moeten meer inzicht geven in de behoeften van de mantelzorgers en hoe zij in hun zorgtaken kunnen worden ondersteund.

Samenwerking
Op 15 januari presenteerden de instellingen in de regio de plannen van aanpak van de pilots. Bureau Drechtsteden zorgt voor afstemming van de inhoudelijke samenwerking tussen de zes gemeenten (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht) op diverse beleidsterreinen, waaronder een aantal prestatievelden van de Wmo. Een daarvan is ondersteuning van mantelzorgers (prestatieveld 4).

In 2008 kunnen inwoners voor informatie, advies en ondersteuning terecht bij het steunpunt mantelzorg van MEE. Zij zijn bereikbaar op 0900-9998888 (lokaal tarief) of www.mee.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.