Papendrecht stopt met koopzondagen

16 november 2007

PAPENDRECHT - Zoals zo dikwijls in Papendrecht waren de meningen verdeeld in de Raad.  Volgens de plaatselijke verordening mochten winkels in Papendrecht twaalf maal per jaar open zijn op zondag. Daar werd tot op heden praktisch geen gebruik van gemaakt. Maar door de opening van het nieuwe winkelcentrum, waarin filialen van grote ketens als C&A, kwam bij de Christen Unie de gedachte boven dat dit wel eens zou kunnen veranderen. En daarom besloot men een initiatief voorstel in te dienen om die koopzondagen niet meer toe te staan.

En toen was de beer los. Voor- en tegenstanders gingen op de barricaden. In de loop van enkele maanden kwamen er een groot aantal mondelinge (insprekers tijdens de commissie Samenleving) en schriftelijke argumenten om dit initiatief wel of niet te steunen.

En de argumenten waren zeer divers. De een had principiële (bijbelse) bezwaren. De andere sociale (de kleine ondernemer kan zich geen personeel permitteren en dus moet hij (dan) zeven dagen per week werken). Weer anderen maakten zich zorgen over het personeel dat onder druk ja moest zeggen tegen het werken op zondag i.v.m. het behouden van de baan. En ten slotte waren er, zoals Groen Links, die een halt willen toeroepen aan de 24-uurs economie. Een dag per week met iets anders bezig zijn dan geldverdienen.

De voorstanders van de koopzondagen denken nu omzet te moeten missen, met name wanneer in de omgeving (Dordrecht) wel koopzondagen zijn. Toch zijn er ook cijfers waaruit zou blijken dat de omzet op vrijdag en zaterdag vóór een aangekondigde koopzondag daalt omdat de consument denkt: 'ik ga zondag wel'. Bovendien werd aangedragen dat niemand verplicht is open te gaan. Men is vrij om zelfstandig te besluiten dicht te blijven.

Uiteindelijk waren de christelijke partijen (CDA, CU en SGP) en Groen links voor het plan en ging de helft van de vier PAB fractieleden mee waardoor de stemming 12 tegen 10 werd. Margré van Wijngaarden had als fractievoorzitter vooraf duidelijk de beide standpunten weergegeven en deelde mede dat de leden zelf hun beslissing konden nemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.