Eikenprocessierups in Papendrecht

14 juni 2007

PAPENDRECHT - Vorige week zijn in Papendrecht nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Omdat de eikenprocessierups gezondheidsklachten kan veroorzaken, doen mens en dier er goed aan uit de buurt van eikenbomen met de rups te blijven. Op plaatsen waar de eikenprocessierups voorkomt, wordt voor bestrijding met een biologisch middel of door opzuigen of wegbranden gekozen.
Wie een rupsennest aantreft, kan contact opnemen met de gemeente, via het algemene nummer 641 89 11 (of via het meldpunt op de gemeentelijke website) om de bestrijding over te laten aan professionele bestrijdingsdiensten. Andere rupsensoorten hoeven niet bestreden te worden, wel is het verstandig ook die niet aan te raken, omdat dat irritatie van ogen of slijmvliezen kan veroorzaken. Wie op eigen perceel te maken heeft met eikenprocessierupsen, wordt aangeraden niet zelf de bestrijding ter hand te nemen, maar een deskundig bedrijf in te huren.

Voorkom klachten, meld eventuele eikenprocessierupsen
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen – meestal van eind mei tot juli – klachten als pijnlijke huiduitslag, jeuk en irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken. Door het zachte winterweer is de rups dit jaar veel eerder gesignaleerd dan voorheen.
Wanneer u toch in aanraking komt met de brandharen van de rups wordt geadviseerd niet te krabben of te wrijven, maar de huid met plakband te strippen om haren te verwijderen, en daarna te spoelen met lauw water en de kleding grondig te wassen (60 graden). Klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, kunnen verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Wie natuurgebieden bezoekt waar de rups voorkomt, moet zorgen voor goede bedekking van hals, armen en benen en niet op de grond gaan zitten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.