Ds. Guus Labooy brengt nieuw boek uit

01 juni 2007
Ds. Guus Labooy brengt nieuw boek uit

PAPENDRECHT - Ds. Guus Labooy, predikant van de Bethlehemkerk, heeft weer een nieuw boek uitgebracht, getiteld: "Waar geest is, is vrijheid."

Het boek is gepresenteerd dinsdag 22 mei in de
Koepelzaal van Felix Meritis in Amsterdam. Na een interview met Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine, overhandigde Guus Labooy het eerste exemplaar van zijn boek aan Antoon Vos, universitair docent systematische theologie te Utrecht en onderzoeksleider van de onderzoeksgroep Johannes Duns Scotus.

Guus Labooy, in 2000 gepromoveerd in de wijsgerige theologie, is arts
met 5 jaar ervaring in de psychiatrie. Tegenwoordig is hij dus predikant.
Het boek is uitgegeven door uitgeverij Boom (isbn 978 90 8506 360 5) en is te koop voor € 28,50.

Op de achterkant van het boek staat de volgende beschrijving:
"Dit intrigerende boek opent een alternatief voor de moderne neurofilosofie, die de laatste eeuw in toenemende mate koos voor fysicalisme. Fysicalisme reduceert het mentale tot hersenprocessen.
Hoewel het zich tegen het dualisme van Descartes afzet, is het op beslissende terreinen als ontologie, vrijheid, kennisleer en de gerichtheid van het menselijk bestaan juist Descartes’ erfgenaam.
Voor een nieuwe aanzet tot de neurofilosofie en filosofie van de psychiatrie moeten we dus voorbij Descartes. Het scotisme, dat stelt dat de menselijke natuur lichaam en geest omvat, biedt op de genoemde terreinen een alternatief voor zowel cartesiaans dualisme als fysicalisme. Met deze verrassende middeleeuwse herbronning doet de auteur recht aan zowel neurobiologische bepaaldheid als vrijheid."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.