Gezamenlijke oefening van Jeugdbrandweer en Jeugd Rode Kruis

23 mei 2007

PAPENDRECHT - Woensdagavond 16 mei 2007 hielden het Jeugd Rode Kruis en de Jeugdbrandweer een gezamenlijke oefening in het Rode Kruisgebouw aan de Duivenstraat 70.
In het gebouw werd met lichteffecten en kunstrook een brand nagebootst. Het tiental 'slachtoffers' in het pand was afkomstig van het Rode Kruis en het Jeugd Rode Kruis.

Na een oproep rukte de Jeugdbrandweer uit met een tweetal voertuigen, waaronder een slangenwagen. Het Rode Kruisgebouw stond vol rook en de brandweerlieden moesten op de tast hun weg vinden (het was voor hen een onbekend gebouw). De brand was snel onder controle; daarna werd aandacht besteed aan de mensen in het pand. Sommige 'slachtoffers' waren gewond, wat herkenbaar was aan deskundig aangebracht kunstbloed. Zij kermden afgrijselijk en waren daarom gemakkelijk te lokaliseren.

Anderen waren buiten bewustzijn; ook zij werden uiteindelijk gevonden. Alle 'slachtoffers' werden door de Jeugdbrandweer naar buiten gebracht, waar een team van in opleiding zijnde Jeugd Eerstehulpverleners B klaar stond om de gewonden verder te verzorgen. Voor één 'slachtoffer' moest zelfs de hulp van de ambulancedienst worden ingeroepen. Een hysterisch gillende 'moeder' van één van de slachtoffers maakte het de beide hulpverleningsdiensten nog heel moeilijk. Zij werd deskundig afgevoerd.

Na afloop van de oefening constateerde de leiding van beide organisaties dat het een nuttige avond was geweest. De praktijk bij rampenoefeningen wijst uit dat er bij de samenwerking tussen hulpdiensten nogal eens wat fout gaat. Door gezamenlijk te oefenen raken de hulpdiensten steeds beter op elkaar ingespeeld. Dat bleek ook deze avond!

Foto 1: Leden van de Jeugdbrandweer op zoek naar 'slachtoffers'

Foto 2: Een team van het Jeugd Rode Kruis B tilt een slachtoffer voorzichtig op een brancard

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.