Atlete Lieke Bakker vijfde op NK Meerkamp

22 mei 2007

PAPENDRECHT - De Hardinxveldse atlete Lieke Bakker heeft tijdens de NK Meerkamp voor A junioren in Sittard de vijfde plaats veroverd. Met een puntentotaal van 4773 punten verbeterde zij tevens het clubrecord van haar club AV Passaat uit Papendrecht.

Het record op puntentotaal was niet het enige clubrecord wat afgelopen donderdag en vrijdag sneuvelde. Ook op de 100 meter horden en op de 200 meter moest haar eigen oude record er aan geloven.

Bij het eerste, van de in totaal zeven, onderdelen, de horden, was het al direct raak voor de 17 jarige VWO scholiere. Ondanks een tegenwindje verbeterde zij zich met een paar hondersten tot 15,71 seconde. Met deze tijd werd Lieke vijfde in het bijzonder sterke deelnemersveld. Het daarop volgende onderdeel, het hoogspringen, was een nog groter succes. Het 1,64 meter verbeterde zij haar persoonlijk record met 4 centimeter. Dit onderdeel was dan ook een van de onderdelen, samen met het verspringen, waarop Lieke zich deze winter extra had toegelegd. Het derde onderdelen, de 4 kilo zware kogel, ging iets minder. “Ik heb dit voorjaar in training al meerdere malen over de 11 meter gestoten, dus dan valt 10,14 meter iets tegen, maar aan de andere kant is het maar 6 centimeter van mijn PR verwijderd, dus ik mag niet klagen.”

Een van de specialiteiten van Lieke is de lange sprint. Op zowel 200 als 400 meter behoort zij in haar leeftijdscategorie tot de (sub)top van Nederland. Haar 2e plaats in 25,37 seconde was voor haar trainer dan ook geen verrassing, maar eerder een bevestiging.

Na de eerste dag was de strijd om de tweede plaats bijzonder spannend te noemen. Het verschil tussen Lieke’s vijfde plaats en de tweede plaats was maar 48 punten. Doordat er deze winter goed aan Lieke’s traditioneel slechte tweede dag was gewerkt, lag ze nog goed in de race voor een podiumpositie.

De allereerste sprong op de tweede dag was er een met veel pech. Lieke kwam met maar een klein teentje over de afzetbalk, waardoor de sprong van ongeveer 5,55 meter niet werd goedgekeurd. “Als deze goed was geweest, had ze zeker in de tweede of derde sprong ook nog over de 5,75 meter gegaan”, zei Lieke’s trainer in een eerste reactie. Uiteindelijk kwam Lieke in de tweede poging uit op 5,11 meter, waardoor de aansluiting met het podium werd kwijtgeraakt. Het speerwerpen leverde daarentegen weer een grote verbetering van haar PR, met zo’n drie meter, op. Haar 33,47 meter werd echter goed gepareerd door de voorste vier atletes.

Met een achterstand van zo’n 6 seconde op de nummer vier begon Lieke vol goede moed aan het laatste onderdeel, de 800 meter. Met een bijna evenaring van haar PR (2.28,07 minuten) kwam ze maar 1½ seconde te kort om nog een plaatsje te stijgen.

Dat het niveau deze twee dagen bijzonder hoog lag, blijkt wel uit het feit dat de eerste twee meiden de limiet haalde voor het europees jeugdkampioenschap en dat de derde plaats daar maar een paar punten van verwijderd bleef.
Met het afwerken van dit kampioenschap is het jaar voor Lieke zeker nog niet over. “Dat is het mooie van een meerkampster. Zij kan zich op de individuele nummers op zo’n zes onderdelen kwalificeren voor de NK (100, 200, 400 meter, 100 meter horden, hoog en ver), maar omdat dat wel erg druk is op een kampioenschap, wordt het wat mij betreft de 200 en 400 meter.”, zegt haar trotse trainer. “Eerst maar eens kijken hoe het de komende maand loopt, voor er definitieve beslissingen worden genomen. Daarnaast loopt het met de competitie ploegen bijzonder goed dit jaar, dus er zit nog veel in het vat voor Lieke.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.