Weidemolen in park Noordhoekse Wiel weer in bedrijf gesteld

21 mei 2007

PAPENDRECHT - Op zaterdag 19 mei werd de Weidemolen in park Noordhoekse Wiel officieel opnieuw in bedrijf gesteld. Wethouder mevrouw M. Zaal-Kwaak overhandigde bij die gelegenheid de sleutels aan de leden van de Stichting Vrienden van de Noordhoekse Weidemolen. Junior molenaar Robert van ’t Geloof zette vervolgens de molen in beweging.

De afgelopen twee jaar zetten de leden van de stichting zich in om de klassieke molen in park Noordhoekse Wiel in oude glorie te herstellen. De Stichting ziet toe op onderhoud en beheer van de Weidemolen. Aad Schouten molenaar van de Wingerdse Molen en leermeester-molenaar van het Gilde houdt toezicht op bediening en uitvoering van klein onderhoud, om verval van de molen te voorkomen. Vanaf 19 mei draait de molen regelmatig.

De molen in het Park Noordhoekse Wiel is overigens geen replica, model of hobbyproject maar een originele Noord-Hollandse weidemolen. In het verleden werden deze molens in Noord-Holland vaak door boeren ingezet om hun land te bemalen en het waterniveau te regelen.

De gemeente Papendrecht werkt aan plannen voor renovatie van park Noordhoekse Wiel. De molen wordt in de waterhuishouding geïntegreerd zoals dat oorspronkelijk het geval was. Daarmee is het cadeau dat bewoners van de Molenvliet in 1980 schonken in ere hersteld.

Foto: Richard van Hoek

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.