Het Papendrechtse sportcomplex bestaat al; het staat in Terneuzen

21 mei 2007
Het Papendrechtse sportcomplex bestaat al; het staat in Terneuzen

   

PAPENDRECHT - Op uitnodiging van de gemeente zijn een aantal Papendrechters zaterdag naar Terneuzen geweest om te kijken of het daar nieuw gebouwde sportcomplex iets voor Papendrecht is. En dat is het volgens de delegatie bestaande uit sportvertegenwoordigers, raadsleden en gemeentemedewerkers onder leiding van wethouder André Vogel.

Het voldeed slechts op één punt niet aan de kaders die het college voor Papendrecht heeft vastgesteld: het is een paar miljoen duurder! Maar dan heb je ook wat. Geen bijzondere luxe, geen architectonisch hoogstandje, maar wel een tot in de puntjes doordacht concept. Combinatie van een grote sporthal die verdeeld kan worden in twee hallen of vier gymzalen, twee binnenbaden en twee (!) buitenbaden. Ze hebben in Terneuzen slechts één fout gemaakt: de ligwei is te klein. Een uitstekende waarschuwing voor de plannenmakers hier. Er school nog een waarschuwing in het verhaal in Terneuzen. Het is niet nodig dat een van de twee sporthallen negen meter hoog is. Niemand vroeg daar om en dat is dus niet gedaan en daarmee is veel bespaard.

Besparen is die zuinige Zeeuw ook niet vreemd. De hele bouw en inrichting tonen het uitgangspunt: wel goed, maar geen fratsen. Stalen bouwconstructies mogen gezien worden, maar wel verwarming onder de zitbankjes naast het zwembad zodat het eventuele water snel verdampt. Het water/warmte proces geheel in eigen hand houden waardoor de waterafname van het net tot een lachertje wordt. Eigen stroomvoorziening; eigen chloorfabricage. Kortom: heel goed nadenken en nog beter rekenen levert een jaarlijkse exploitatie op die het mogelijk maakt een paar ton over te houden t.o.v. begroting. Het complex Vliegende Vaart in Terneuzen wordt een ‘sport’ sportcentrum genoemd omdat het op de eerste plaats bestemd is voor sporters. Het moest voor 100% voldoen aan hun eisen. Gevolg: in de twee en een half jaar na de opening is bij alle verenigingen die gebruik maken van het complex een duidelijke toename van het aantal leden te constateren.


De sportevenementenhal, met de grootte van bijna een half voetbalveld is bij uitstek geschikt voor de organisatie van grootschalige evenementen. Het zwemgedeelte bestaat uit een wedstrijdbad van 25 x 21 m. dat voldoet aan alle eisen om er zelfs nationale wedstrijden te mogen organiseren en een instructie en doelgroepen bad van 25 meter. De beweegbare bodem is in diepte in te stellen van 0 (!) tot 2.00 meter. Volgende week gaan nog een aantal mensen van Papendrecht specifiek voor het technische deel van dit complex kijken. Het is niet ondenkbaar dat zij veel zullen zien wat ook in Papendrecht toepasbaar is, alleen zal de gemeenteraad iets dieper in de buidel moeten tasten, maar dan heb je de komende 30 jaar ook wat!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.