Unieke panoramafoto's van Kinderdijkse molens van Nico Knol

05 mei 2007
Unieke panoramafoto's van Kinderdijkse molens van Nico Knol

De bekende Papendrechtse fotograaf Nico Knol heeft een bijzondere panoramafoto van de Kinderdijkse molens gemaakt en een oude panoramafoto gerestaureerd.

Panoramafoto van 300 graden van het Kinderdijkse molengebied.

Nico Knol: "Enige jaren geleden heb ik een fotoboek over de Kinderdijkse molens gemaakt, getiteld “Wieken op de wind”. In het boek zit een soort uitklapbare panoramafoto. Dit waren losse foto’s, die speels tegen elkaar aangezet zijn om een panorama-effect te suggeren. De digitale fototechniek was toen nog niet zover dat de losse foto’s vloeiend gemonteerd konden worden.

In het vervolg hierop heb ik een echte panoramafoto gemaakt, die uit 15 losse opnamen bestaat en met de moderne digitale techniek tot een compleet geheel zijn gemonteerd. Het unieke van deze digitaal samengestelde panoramafoto ligt in het feit dat op één foto alle 19 molens staan afgebeeld. De foto beslaat dan ook een omvang van driekwart cirkel, ongeveer 300 graden.

De foto is in de zomer gemaakt en het heeft drie maanden zoeken gekost om de juiste plaats te vinden om van daaruit alle molens in beeld te krijgen. Voorwaarde was dat de zon in de juiste positie moet staan, er geen wolken aan de hemel zijn en dat er zich in het gebied weinig mensen bevinden op het moment dat de fotoserie wordt gemaakt. Mensen verplaatsen zich en dan kan het gebeuren dat dezelfde mensen soms op meerdere plaatsen in de foto te zien zijn. Verder moest de lucht wolkeloos zijn omdat wolkenpartijen moeilijk zonder zichtbare overgangen naast elkaar te monteren zijn.
De standaardlengte van de foto bedraagt 150 cm. en een hoogte van 30 cm., maar grotere of kleinere afmetingen zijn natuurlijk ook mogelijk."

Restauratie antieke panoramafoto.

Nico Knol:" Het jaar 2007 staat in het teken van de molens. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in molens met name de Kinderdijkse molens, ben ik onlangs aan een bijzondere foto-opdracht begonnen, namelijk de restauratie van de antieke zwartwit- panoramafoto van de Kinderdijkse molens.
Doordat ik regelmatig in gesprek raakte met molenliefhebbers kreeg ik nog wel eens de vraag hoe men aan een antieke panoramafoto zou kunnen komen. Ik moest het antwoord daarop schuldig blijven omdat deze panoramafoto niet meer bij te maken was.
Dat bracht mij enige maanden geleden op het idee dat ook hier de digitale fototechtiek van toepassing zou kunnen zijn. Via internet en andere kanalen heb ik oproepen gedaan om in het kader van dit project een bestaand exemplaar tijdelijk in bruikleen te verkrijgen. Ik kreeg inderdaad foto’s aangeboden maar velen waren niet bruikbaar meer; sommigen waren te zeer beschadigd om ze nog op verantwoorde wijze uit de lijst te kunnen halen, andere foto’s bleken na demontage van de lijst vastgeplakt aan het glas en konden zonder schade moeilijk los gemaakt worden. Het is later toch uiteindelijk gelukt een goed exemplaar te verkrijgen.

Allereerst moet de foto zorgvuldig uit de lijst verwijderd worden en daarna is de afbeelding van ongeveer 150 centimeter in zes delen gescand, steeds een bepaalde deel van de foto met een stukje overlap. Een precair onderdeel van de werkzaamheden is op dat moment achter de rug en de foto kan weer terug in de lijst.

Alle oude panoramafoto’s die ik gezien heb zijn wel op een of nadere wijze beschadigd in de loop van de jaren. Om te beginnen wordt het hele beeld centimeter voor centimeter afgezocht naar krassen, vlekjes en verkleuringen. Deze worden tijdens de computerbewerking allemaal hersteld. Het grootste probleem zit ‘m toch wel in de vochtplekken: op deze plaatsen heeft de foto zich soms aan het glas vastgeplakt, is later weer losgeraakt maar blijft er toch een slechte plek zichtbaar. Inmiddels is de hele foto digitaal geretoucheerd en is nu weer zover dat hij opnieuw afgedrukt is. Het lijkt bijna onmogelijk maar de kwaliteit van de nieuwe panoramafoto overtreft die van de oude, mede door de inzet van de digitale fototechniek.

In principe wordt de foto op een breedte van 150 cm. geprint en kunnen we een keuze maken tussen een analoge en een digitale afdruk, of een posterdruk. De originele foto is in zwartwit maar de posters worden in sepia, de ouderwetse bruintint gedrukt.
Tijdens dit voorgaande proces kwamen er vele vragen op, waar niet zo direct een antwoord op te verkrijgen was. Bekend is dat de originele foto in 1947 gemaakt is, maar met welke techniek, wie is de auteur van de antieke panoramafoto, in hoeveel delen is hij oorspronkelijk opgenomen, hoe werden de delen dan onzichtbaar aan elkaar gemonteerd e.d. Aan de antieke foto is namelijk weinig of niets te ontdekken van enige montage.
Ik houd me graag aanbevolen om hier informatie over te verkrijgen van lezers die er meer van weten".

De panoramafoto van de Kinderdijkse molens kost in postervorm vanaf 20 euro per stuk.

Foto Nico Knol
Schoolstraat 116
3351 AX PAPENDRECHT
Tel. 078-6152426
E-mail: info@fotonicoknol.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.