Vaste plek voor collectie Luigies in gemeentehuis?

18 april 2007

PAPENDRECHT – Voormalig PAB-raadslid Ed Meesters heeft tijdens een commissievergadering voorgesteld de collectie Luigies een vaste plek te geven in het gemeentehuis. Daarbij zou dan een gedenkplaat gewijd aan de schenker kunnen komen. Tijdens de commissievergadering over de toekomst van het graf van Luigies bleek dat sommige commissieleden hier wel voor voelden.

Juist onlangs werd bekend, dat het college van plan is, de collectie De Rietgors, waarvan de collectie Luigies de kern vormt, opnieuw aan het publiek te tonen in de net verbouwde Kunstuitleen. Jørgen Snoep, beheerder van de Kunstuitleen, zou hiermee ook de beheerder van de collectie worden.

De voorzitter van de Culturele Raad Papendrecht, Hans Hulswit reageert:" Het idee van Ed Meesters om de collectie Luigies in een permanente expositie in het gemeentehuis onder te brengen lijkt een mooi plan, maar is het niet. Het toont betrokkenheid bij de collectie, maar getuigt niet van praktisch inzicht. In het gemeentehuis zijn geen faciliteiten om dit op een behoorlijke manier te doen: denk aan klimaatbeheersing, juiste belichting (niet te fel, niet te zwak), beveiliging enzovoort. Grote delen van het gemeentehuis zijn trouwens helemaal niet voor het publiek vrij toegankelijk. Dit idee is in het verleden al eens bekeken en als slecht uitvoerbaar afgewezen.

De Kunstuitleen is recent verbouwd. De beheerder, Jørgen Snoep, is in staat en bereid de collectie onder zijn hoede te nemen. Hij weet als geen ander in deze gemeente hoe je met kunstwerken moet omgaan. Een aantal vrijwilligers staat al jaren te trappelen om met de collectie aan de slag te gaan. Te denken valt hierbij aan de mensen van de Stichting Culturele Raad Papendrecht, maar ook aan de Vrienden van De Rietgors. Geef deze mensen de kans de collectie weer zichtbaar te maken.

Het is hoognodig dat de collectie weer tevoorschijn komt. Dat is al vaker gezegd. Het plan van het college biedt daartoe kansen. Niemand heeft behoefte aan weer een nieuwe losse flodder. En zo kan ik dit plannetje toch maar het best typeren…."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.