Gemeente laat honderden mensen met parkeerwensen niet in de kou staan

29 maart 2007

PAPENDRECHT - Veel van de 462 (!) inspraakreacties die binnen kwamen na de vier gehouden inspraakbijeenkomsten over het nieuwe parkeerbeleid, dat ingevoerd wordt bij de opening van het nieuwe winkelcentrum De Meent, zijn in de herziene plannen geheel of gedeeltelijk verwerkt.

Natuurlijk: “het ontwikkelen van parkeerbeleid betekent keuzes maken. Keuzes tussen waar wel en waar niet geparkeerd mag worden. Keuzes tussen wie er wel en niet meebetaalt aan de parkeervoorzieningen. Deze keuzes zijn onvermijdelijk en worden gemaakt op basis van de doelstellingen en de mogelijkheden die de gemeente tot haar beschikking heeft om parkeerbeleid uit te voeren.” Citaat uit de parkeerregulering Papendrecht-centrum van 23 maart jl. Maar duidelijk is wel dat inspraak in dit geval zeker op z’n plaats was, en dat er goed geluisterd is. De regelingen zijn naar aanleiding van de vele vragen en suggesties danig aangepast. Zo is het gebied waar de regeling van toepassing is drastisch beperkt. Er komen geen ontheffingen voor medewerkers van de winkels. De bestaande regelingen voor vergunning parkeren (rond de Markt en in de Muilwijckstraat) blijven bestaan. De besproken bezoekersregeling zal het eerste half jaar gratis zijn en de ontheffingen het eerste hele jaar. Het tijdelijk parkeerterrein (Den Briel) blijft voorlopig gehandhaafd tot ook de parkeergarage Overtoom gereed is. En -tenslotte- de zo gewenste bewaakte of afsluitbare fietsenstalling wordt gerealiseerd. In het eerste geval worden waarschijnlijk medewerkers van Drechtwerk daarbij ingeschakeld.

De gemeente heeft in dit geval wel heel bijzonder geluisterd naar de bewoners. En dat niet alleen, ook de informatie over wat er met de inspraak reacties is gedaan is bijzonder ‘open’. De bezoekers van de inspraak avonden en de schriftelijk reagerenden hebben of krijgen binnenkort persoonlijk informatie. Alle binnengekomen vragen en opmerkingen zijn verantwoord in de inspraaknota. Daar kun je bijvoorbeeld bij de vraag “Kan de toegestane parkeerduur worden verlengd? Kan een bezoekersregeling getroffen worden zodat zij langer dan één uur in de blauwe zone kunnen parkeren?” De reactie van de gemeente lezen (waarbij aangegeven om welke tientallen brieven het ging): “De maximale parkeerduur in de parkeerschijfzone blijft gehandhaafd op 1 uur. Wij voeren wel een bezoekersregeling in.

De bewoners en bedrijven (buiten het winkelcentrum) in het reguleringsgebied kunnen per kwartaal 25 dagdelen afnemen. Een dagdeel geeft recht op vijf uur parkeren. Bewoners en bedrijven kunnen deze bezoekerskaarten naar eigen inzicht en behoefte inzetten: voor bezoek, voor mantel- en thuiszorg, voor technici. () De bezoekerskaart wordt gedurende het eerste half jaar gratis verstrekt, conform het gratis parkeren in de parkeergarage. Daarna bedragen de kosten per dagdeel één euro. Ter vergelijking: vijf uur parkeren in de parkeergarage kost dan minimaal 4 euro.” Einde citaat. Daarnaast wordt veel meer informatie gegeven ook over alle andere tientallen (groepen van) vragen.
Kortom: de gemeente is met een inhaalslag bezig wat betreft interactief communiceren. ‘Dat zal de burger goed doen’.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.