Nieuw centrum: Gemeente moet extra geld bijleggen

14 maart 2007

PAPENDRECHT - In deze fase van de herontwikkeling van het centrum, met name van het deelproject De Meent, is bekend dat de kosten van dit project hoger zijn dan begroot. Het college is bereid de meerkosten die onder meer bij de inrichting van openbare ruimte worden gemaakt, te compenseren met de benodigde 2,8 miljoen euro. De raad wordt in de gemeenteraadsvergadering van 10 mei 2007 gevraagd deze extra bijdrage vast te stellen.

Kwaliteit staat voorop
De gemeente heeft zich na het vaststellen van het masterplan in 2001 actief met de uitwerking van het plan beziggehouden. De plannen werden met omwonenden en ondernemers regelmatig besproken. Zo konden nieuwe inzichten en wensen worden verwerkt. Eén ding stond gedurende het gehele proces letterlijk centraal: de kwaliteit van het centrum gaat voor alles. Het nieuwe centrum wordt aantrekkelijk voor inwoners, ondernemers en bezoekers van Papendrecht. Niet alleen de gebouwen, ook de straten en pleinen bieden kwaliteit. Dat betekent onder meer dat de gebruikte materialen een ‘welkome sfeer’ uitstralen en lange tijd mee gaan. Om de onderhoudskosten in de toekomst zoveel mogelijk te beperken, worden bijvoorbeeld de trappen aan de Veerweg en de Brederodelaan ‘onderheid’. Dat kost nu meer geld, op langere termijn bespaart het echter onderhoudskosten. Dergelijke financiële consequenties van investeringen die de kwaliteit van het centrum bevorderen, zijn gedurende de loop van het proces steeds met de gemeenteraad besproken en afgewogen.

Bijdrage gemeente verhogen met 2,8 miljoen
Het centrumplan is een omvangrijk project dat gedurende meerdere, achtereenvolgende jaren in uitvoering is. De kosten van dergelijke projecten worden vooraf geraamd en vervolgens in fasen uitgewerkt. Soms blijken kosten mee te vallen, soms vallen ze tegen. In deze fase van herontwikkeling van het centrum blijkt dus dat kosten zijn gemaakt die niet met meevallers kunnen worden opgevangen. Het project kostte meer tijd dan geraamd, betere maar daardoor duurdere materialen zijn gebruikt. Daarnaast zijn kosten gemaakt voor een aantal onroerend goed transacties die noodzakelijk waren om de plannen optimaal uit te voeren.
Het college stelt de raad voor de gemeentelijke bijdrage aan het project van 7 miljoen te verhogen met 2,8 miljoen. Deze meerkosten kunnen worden opgevangen met de reserves van de gemeente. In de raadsvergadering van donderdag 10 mei 2007 wordt dit voorstel verder besproken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.