Collectie de rietgors weer zichtbaar

12 maart 2007

PAPENDRECHT - Delen van de collectie De Rietgors zullen over een aantal maanden weer voor het publiek zichtbaar zijn. In de zojuist verbouwde Kunstuitleen, die nu huist in de voormalige museumruimte, is ruimte gereserveerd voor exposities. Hier zullen o.a. werken uit de collectie getoond worden. De beheerder van de Kunstuitleen, Jørgen Snoep, neemt ook het beheer van de collectie op zich. Daarnaast wordt nog bekeken wat de bemoeienis van de Stichting CRP en de Vrienden van de Rietgors zal zijn.

Depot
Het Museum voor Moderne Kunst De Rietgors sloot in 2001, toen verder openhouden niet haalbaar werd geacht. Sindsdien is de collectie in het depot gebleven. In de zomer van 2005 moest groot onderhoud worden gepleegd aan vele werken, toen bleek dat er “zilvervisjes” leefden, die zich aan de kunst “tegoed deden”. Het museum en de collectie zijn vele jaren lang omstreden geweest en daaraan zou met deze oplossing een einde moeten komen.

Fonds
De financiering van het beheer van de collectie zou volgens het idee van het College van B & W gevonden moeten worden in het selectief verkopen van werken uit de collectie, zodat een fonds kan worden opgebouwd. De renteopbrengst zou voldoende moeten zijn om de kosten te dekken. De collectie wordt hierdoor wat kleiner, maar ook meer één geheel, zo denkt men.

Erfgename
Voordat alles definitief is, moet er nog gesproken worden met de erfgename van de heer Luigies, de schenker van de collectie. Bij de gemeente is men er in ieder geval van overtuigd dat het huidige plan voldoet aan de voorwaarden die indertijd (jaren ’70) in de schenkingsakte zijn vastgelegd.

Voorzitter van de Culturele Raad Papendrecht, Hans Hulswit vertelt: "Eindelijk goed nieuws over de collectie De Rietgors. Als alles meezit, kunnen we over een paar maanden weer werken uit de collectie bewonderen: Jan Sluyters, Karel Appel, Corneille en vele anderen. Het werd hoog tijd!

In 2001 gingen de kunstwerken achter slot en grendel. Openstelling van het museum was niet langer haalbaar. Het museum was al jaren politiek omstreden en door allerlei problemen, ook op personeel gebied, ging het niet langer. Dat deed pijn. Jaar na jaar ging vervolgens voorbij zonder dat een echte oplossing in beeld kwam. Een commissie bestudeerde de werken en maakte een indeling in drie categorieën: een deel van de werken zou daarna in de collectie van de Kunstuitleen komen. Dat bleek niet haalbaar en opnieuw lag alles stil.

Het nieuwe college maakte bij aantreden duidelijk opnieuw te willen zoeken naar een oplossing. Het lijkt er nu op, dat die gevonden is. Kwaliteit boven kwantiteit, noemt de wethouder dat. Er zullen werken verkocht worden, om met de opbrengst een fonds te stichten waaruit het beheer kan worden betaald. Mits dit op een verantwoorde wijze gebeurt, vind ik dat een aanvaardbaar plan. Er zijn dus de nodige waarborgen nodig. Bovendien moet nog blijken, wat de opbrengst uit de verkopen zal zijn. Dit zijn onzekerheden die voorlopig nog rond deze opzet zullen blijven hangen.

Het belangrijkste is echter, dat de kunstwerken weer uit de kast kunnen! Dat er daarnaast een beheerder voor de collectie is gevonden in de persoon van de beheerder van de Kunstuitleen is natuurlijk mooi meegenomen. Overigens hebben de Stichting CRP en de Vrienden van de Rietgors ook nog steeds interesse in het wel en wee van de collectie. Er staan heel wat vrijwilligers klaar om te helpen er iets moois van te maken!

Als het allemaal lukt, verdienen wethouder Maria Zaal en haar medewerkers een groot compliment. Het is goed vast te stellen dat er nu ook eens iets positiefs gebeurt op het terrein van cultuurbeleid. Dat geeft weer hoop…"
Meer informatie: www.cultureleraadpapendrecht.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.