Samenwerking beroepsonderwijs in de regio

28 februari 2007

DRECHTSTEDEN - Alle scholen voor VMBO en het MBO, inclusief het agrarisch onderwijs, de gemeentelijke overheden, de provincie Zuid-Holland en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven gaan in de regio Drechtsteden samenwerken om het regionaal beroepsonderwijs te versterken. De samenwerking is gericht op het VMBO en MBO en de verbinding daartussen. Het onderwijsaanbod in het VMBO wordt beter afgestemd op de veranderende vraag van leerlingen, ouders, vervolgonderwijs en het beroepenveld.

De uit het arrangement voortvloeiende samenwerking in het beroepsonderwijs versterkt de positie van het VMBO en de doorstroming naar het MBO. Ook van belang is om de zorgstructuur van het VMBO uit te breiden naar het MBO”, aldus wethouder D.A. van Steensel.

Ontwikkelen kwaliteiten leerling
In het onderwijsaanbod staan de behoeften van de arbeidsmarkt en leerlingen centraal. Verder wil de regio doorlopende leerlijnen, een zo hoog mogelijk opleidingsniveau, variatie en differentiatie in leerlingen en een krachtige beroepsgerichte leeromgeving realiseren.
Het zorguitgangspunt van het samenwerkingsverband is onderwijs te bieden gericht op het ontwikkelen van de kwaliteiten van de leerling. Een aantal nieuwe opleidingen zijn Sport, Dienstverlening en Veiligheid die het Insula College gaat aanbieden. Daarnaast biedt het Willem de Zwijger College Installatietechniek aan.

Werken en leren
Het beroepsonderwijs moet een betere aansluiting op de beroepspraktijk krijgen. De Drechtsteden zetten in op het aantrekken van bedrijven uit de sectoren zakelijke dienstverlening, zorg, toerisme en horeca. Om te voldoen aan de verwachte stijging van het aantal arbeidsplaatsen in deze bedrijfstakken moet de onderwijsinfrastructuur worden versterkt. De kern is gelegen in werken en leren en de verbinding daartussen.

Uitbreiding arrangement
Alle negen scholen voor beroepsonderwijs in de Drechtsteden doen mee aan dit arrangement. Het gaat om het Walburg College, het Develstein College, het Wartburg College, het Insula College, het Stedelijk Dalton Lyceum, het Wellantcollege, het Willem de Zwijger college, De Lage Waard en het Griendencollege en het Da Vinci College als MBO.

In de toekomst wordt gekeken of de nevenvestigingen van een school in Gorinchem en een school in Papendrecht gevestigd in Hardinxveld-Giessendam kunnen aansluiten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.