Drechtsteden zijn niet bezig met bezuinigingen bij WMO

26 februari 2007

DRECHTSTEDEN - Wethouder A. Vogel, vorige week op de televisie gevraagd naar een reactie op de brandbrief van een thuiszorgorganisatie, ontkent dat er sprake is van bezuinigingen op huishoudelijke hulp. Vogel is verantwoordelijk wethouder voor o.a. de WMO die wordt uitgevoerd door een gezamenlijk bureau van de Drechtsteden.

Mevr. Boxelaar, bestuurder van de regionale thuiszorgorganisatie Internos stelt in haar brief aan het Ministerie:
“Onbegrijpelijk wat er nu gebeurt. De Wmo betekent geen bezuinigingen, dat is ons toegezegd. Wie kan mij uitleggen wat er nu gebeurt? Met woede en verdriet zie ik de zorg in razendsnel tempo afgebroken worden. Het regime voor de huishoudelijke hulp ligt nu bij de gemeenten. De indicering voor de huishoudelijke hulp is dus ook de verantwoordelijkheid van de gemeenten.
U kunt zich vermoedelijk mijn onbegrip voorstellen nu de indicatie hiervoor absoluut anders wordt ingevuld. Veel cliënten krijgen 50% van hun voorgaande indicatie. Bijna alle cliënten moeten van HH2 (ook signalerende taak) naar HH1 (alleen schoonmaken), dat betekent voor honderden medewerkers ontslag.
Veel collega-bestuurders in het land bevestigen deze ontwikkelingen. Als bestuurder ervaar ik deze nieuwe wijziging als een dolkstoot in mijn rug. Ik verwijt de overheid onbehoorlijk bestuur. Door deze spelletjes is het voor een bestuurder van de thuiszorg onmogelijk om een beleid en een begroting te kunnen maken.”

Op de vraag van de verslaggever zei wethouder Vogel dat de indicaties kennelijk in het verleden onjuist zijn geweest en dat dit nu hersteld wordt. Dat kan vervelend zijn maar het is het juist toepassen van de regels.

Boxelaar: “Ik neem waar dat deze ontwikkelingen in het hele land plaatsvinden en vraag mij dan ook af wie de financiële tekorten die zullen ontstaan op zich kan, zal en moet nemen.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.