Goud, zilver en brons voor Passaat tijdens NK indoor

26 februari 2007

PAPENDRECHT- De junioren leden van av Passaat hebben zich tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Indooratletiek in Gent ook dit jaar ruimschoots laten gelden. Na de twee gouden en een zilveren medailles van NK indoor voor A junioren in Groningen drie weken geleden, haalde de B junioren afgelopen zaterdag het complete assortiment mee naar huis. Pamela Kiel behaalde goud bij het kogelstoten, Rachel van Harlingen zilver bij het hink-stapspringen en Patrick Geluk brons bij het polshoog.

De gouden medaille van Pamela Kiel was eigenlijk geen verrassing te noemen. Zij steekt landelijk al jaren ver boven haar generatie uit op zowel kogel als discus. Ook nu was ze oppermachtig. In haar eerste poging sloeg zij met 15,83 meter direct een groot gat van ruim een meter met de nummer twee en ruim drie meter met de andere deelnemers. Na haar tweede poging (een nieuw persoonlijk en clubrecord van 15,89 meter) was de wedstrijd dan ook beslist. Ondanks drie foutpogingen en een nog altijd sterke 15,67 meter kwam ‘haar’ goud niet meer in gevaar. De jeugdige Dordtse, die dit jaar naar Passaattrainer Roy Cronie is overgestapt, kan dit jaar in alle rust gaan toewerken naar het EJOF in Belgrado, waar zij Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen.

Net als bij de A junioren behaalde Rachel van Harlingen nu ook zilver bij de B junioren op het onderdeel hink-stapspringen de zilveren medaille. Zij opende haar wedstrijd met 10,08 meter nog matigjes als 5e, maar zette met 10,81 meter in haar tweede poging direct orde op zaken, althans zo leek het. Rachel’s tweede plaats stond toch onder zware druk. Het verschil met de nummers drie en vier was maximaal 3 centimeter. In de laatste poging van haar concurrentes werd Rachel verdrongen naar een bronzen positie. Zonder dat Rachel hiervan op de hoogte was perste zij in er een fraaie 10,86 uit. Het verschil met de nummer 1 was echter te groot om er nog meer uit te halen.

Het onderdeel polshoog staat altijd garant voor spektakel. Niet alleen het acrobatische aspect is spectaculair, maar ook het tactische spel draagt daar aan bij. Zo ook in deze wedstrijd. De van het Dordtse Hercules overgekomen Patrick Geluk behaalde in dit steekspel een bronzen medaille achter zijn trainingsgenoten Timo de Water en ‘broertje’ Ricardo Geluk. Alle drie trainen ze onder leiding van Jaap van der Plaat bij het Zoetermeerse Ilion. Nadat de drie atleten zonder veel kleerscheuren de 4,01 meter hadden overwonnen, begon het steekspel. De 4,11 meter werd door Patrick en Timo in 1 poging gepakt. Ricardo had met 3 pogingen meer moeite. De 4,16 werd door Patrick en Timo, maar niet door Ricardo overgeslagen. Opnieuw had Ricardo 3 pogingen nodig, maar hij stond nu wel op de 1e plaats. Patrick en Timo moesten nu wel op 4,21, terwijl Ricardo lekker kon afwachten. Timo haalde dit in 2 pogingen, maar voor Patrick was deze hoogte (11 centimeter boven zijn oude persoonlijke record) net te veel. Toch kan Patrick met dit brons zeer tevreden zijn. In zijn 3e wedstrijd na bijna een jaar niet durven te springen een PR en een medaille te behalen is niet velen gegeven.

NK Senioren
Naast deze mooie resultaten van de B junioren, maakte de iets oudere garde tot volle tevredenheid van de trainers als 1e jaars A junior hun debuut bij de senioren. Patrick Cronie stond oog in oog met Rutger Smith bij het kogelstoten met de 7,26 kilo zware kogel. Hij behaalde een 11e plaats in het veld van grote mannen met een verbetering van het clubrecord tot 13,54 meter. Patrick zal komende week als junior Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens een werpinterland in London.
Sanne Korteland maakte op voorhand de grootste kans op een medaille. Als kersverse kampioen bij de A junioren op het onderdeel hink-stapspringen werd zij als outsider ingeschat. Sanne begon traditioneel sterk met 10,86 meter, maar kon zich in het verdere verloop van de wedstrijd niet verbeteren. Om te sparen voor een “Sanne Kortelandje” sloeg Sanne de vijfde poging over. Waar zij in de laatste drie NK’s in de laatste poging vanuit geslagen positie toch het goud voor zich opeiste (een “Sanne Kortelandje”dus), stond een onwillige enkel een herhaling van dit trucje in de weg.

Lieke Bakker had zich als 15e geplaatst op het koninginnenummer. Tussen het sprintgeweld van de 60 meter dames hield ze zich goed staande, maar de 8,02 seconde was toch niet goed voor een finaleplaats. Toch kan het korte indoorseizoen voor haar succesvol genoemd worden. Vorige week werd deze alleskunner fraai 4e tijdens NK meerkamp bij de A junioren met een clubrecord op de meerkamp van 3069 punten.

Andere resultaten
Andere resultaten van de Passaat atleten zijn: Rachel van Harlingen (mjb): 8e plaats op kogel met 11,87 meter, Sander Janssen (jjb): 10e plaats op polshoog met 3,01 meter, Jan de Groot (mannen 35): 6e op de 400 meter in 57,08 seconde, Heero Spaan (mannen 35): 6e op de 800 meter in 2.20,15 minuten en Eric Rennert (mannen 45): 8e op de 800 meter in 2,21,09 minuten (clubrecord mannen 45).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.