Afvalinzameling gaat naar Netwerk

26 januari 2007
Afvalinzameling gaat naar Netwerk
Een volle raadszaal met o.a. medewerkers van de afvalinzameling

PAPENDRECHT - Op donderdag 26 januari stonden er een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda.

Burgemeester De Bruin herkozen
Voor de raadsvergadering werd Burgemeester De Bruin unaniem herkozen om te worden voorgedragen voor verlenging van zijn ambtstermijn voor 6 jaar. Op de foto ontvangt hij met zijn vrouw uit handen van de vice-voozitter van de gemeenteraad, Wilco Scheurwater, een bos bloemen namens de raad.

Afvalinzameling naar Netwerk
Tijdens de behandeling in de gemeenteraad van het onderwerp ‘eigen Reiniging naar Netwerk’ was een volle rumoerige tribune getuige van een bijna onsmakelijke discussie tussen de raadsleden.

De voorzitter van de vergadering, Kees de Bruin, had z’n handen de hele avond vol aan het in goede banen leiden van de discussie. Het PAB had aangekondigd tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat de overdracht van de reinigingstaken (ophalen huisvuil en machinaal vegen) zou worden goedgekeurd. Daarbij werden zij gesteund door de fractie van de VVD.

Margré van Wijngaarden had 12 pagina’s tekst voorbereid, vooral om de geschiedenis van het onderwerp in de gemeenteraad, te schetsen en daarbij te betogen dat er door hen nooit gepleit was de reiniging weg te doen. De voorzitter stond dit lange pleidooi (40 minuten) toe maar moest daarna vaststellen dat de raad de hele nacht nodig zou hebben wanneer iedere fractie zoveel tijd zou gebruiken. Nu moest rond middernacht de agenda worden afgebroken om maandag a.s. verder te gaan. Op dat moment had de raad in meerderheid (16 voor 7 tegen) besloten om de inzameling van huishoudelijk afval en het grootschalig machinaal vegen onder te brengen bij Netwerk NV waarna de gemeente voor ong. 7% mede-eigenaar wordt van die NV.

De VVD had voor de behandeling van dit agendapunt nog een poging gedaan om het onderwerp referendabel te maken maar ook daar bleek geen meerderheid voor te vinden.
Het PAB diende in de loop van de bespreking ook een tweetal moties in. De een betrof het afvalbrengstation en de gladheidbestrijding. Alle fracties gaven aan dat dit niet uit handen gegeven moet worden; daar zijn de Papendrechters heel gevoelig voor. Daar het college het woord NU had gebruikt in het voorstel (nu niet betrokken bij de overgang naar Netwerk) werd de indruk gewekt dat dit op termijn wel het geval is. Wethouder Zaal weigerde de tekst te veranderen en dezelfde meerderheid van de raad was tegen aanname van deze motie. Dat was zij ook toen de motie van het PAB in stemming werd gebracht die uitsprak dat de wethouder ‘onvoldoende functioneert’. Het college gaf aan dat zij aanname zou beschouwen als een motie van wantrouwen tegen het hele college.

Omdat om 24 uur slechts de helft van de agenda was behandeld werd besloten te schorsen tot maandag 29 januari 19.30 uur.


Ad Tromp deelt aan de ingang rode kaarten uit.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.