Het was weer eens druk op de tribune van de raadszaal

10 januari 2007
Het was weer eens druk op de tribune van de raadszaal

PAPENDRECHT - De commissie Ruimte behandelde dinsdag 9 januari het vorig jaar november uitgestelde voorstel van het college om het ophalen van het huisvuil uit te gaan besteden aan Netwerk in Dordrecht. Het voorstel kent al een geschiedenis van meer dan vijf jaar.


Het bezwaar van toen en nu betrof het feit dat maar weinig mensen in Papendrecht behoefte hebben aan verandering, want men is zeer tevreden over het werk van de Reiniging. En toen en nu werd door het college niet echt duidelijk gemaakt wat de voordelen van die beslissing zouden zijn en welke risico’s daaraan verbonden waren op langere termijn.

Wat wellicht nog schokkender is: door de gewijzigde politieke situatie in de raad worden nu soms andere tegengestelde standpunten ingenomen bepaald door het al of niet deelnemen aan de coalitie. En daar had de tribune veel problemen mee. Een van de aanwezigen, tevens inspreker en particulier actievoerder voor het behouden van de Reiniging, was de heer Tromp. Lezers van het Kontakt weten daar alles van. De heer Tromp overhandigde wethouder M. Zaal en commissievoorzitter R. van Engelen 509 handtekeningen die hij had binnengekregen op zijn oproep in het Kontakt om een mening te geven over het al of niet veranderen van reinigingsdienst. De actie liep slechts kort en in slechts één krant waardoor deze bijzondere prestatie een afspiegeling is van dat wat in Papendrecht leeft. Wanneer meer tijd beschikbaar was geweest zou een getal van boven de 1000 handtekeningen realistisch zijn geweest vertelde de heer Tromp. Binnen de eerder genoemde 509 reacties was slechts één voorstander van het plan, dus bijna 100% tegen!

Maar in de raad ligt dat anders. De VVD en het PAB zijn tegen; ChristenUnie en SGP houden hun kruit droog tot de gemeenteraadsvergadering van 25 januari; maar de coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks gaan mee met het voorstel van het college. Mits het afvalbrengstation buiten de overeenkomst blijft, tekent zich een meerderheid af voor het plan om de reiniging (d.w.z. ophalen van huishoudelijk afval en het grootschalig machinaal vegen) zo snel mogelijk over te dragen aan Netwerk NV. Het personeel, voor de keuze gesteld bij de gemeente te blijven met een andere taak of meegaan naar Netwerk, heeft unaniem gekozen voor het eerste. De vele medewerkers van de reiniging die op de tribune zaten zagen hun hoop op voortzetting van hun werk in rook opgaan en lieten dat af en toe duidelijk merken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.