P/A 1 haalt fors uit tegen SO Rotterdam 5

28 november 2006

PAPENDRECHT - In een spannende wedstrijd heeft het eerste team van schaakclub Papendrecht/Alblasserdam een grote overwinning behaald op SO Rotterdam 5. Lange tijd ging de strijd gelijk op. Na tweëenhalf uur spelen stond het nog steeds 0-0 en was er nog weinig tekening in de strijd.

Zahir Likic (bord 8) opende de score voor P/A. Hij veroverde een kwaliteit en bouwde dit voordeel langzaam maar zeker naar winst. Meinte Smink (bord 1) speelde een ijzersterke partij en bekroonde die met een prachtig punt. Aan bord 3 trok Philip Kraaiveld ten aanval, maar werd genekt door twee slecht ontwikkelde stukken. In de tegenaanval die volgde, werd hij kansloos uitgeteld. Jo Pattinama (bord 6) bereikte weinig met de witte stukken. Hij kwam in een eindspel met ongelijke lopers, waarin hij duidelijk minder stond. Zijn Rotterdamse opponent koos echter een foutieve voortzetting, waardoor Jo twee pionnen won. Dit bleek echter niet genoeg voor de winst.

Bert Terlouw pareerde koelbloedig een dreigende koningsaanval pareren. Na een ruil van stukken gaven de actievere resterende stukken van Bert de doorslag (3½-1½ voor P/A). Maar de stellingen waren toch lastig voor de thuisclub. Alleen Marius de Wit stond er goed voor. De Brandwijker sprak al zijn ervaring aan en wist handig de winst te forceren. De beslissing in de wedstrijd was toen gevallen. Dit werkte blijkbaar bevrijdend voor de spelers, die nog bezig waren. Kees Brinkman (bord 3) stond de hele partij onder druk, maar bezweek nooit. Toen zijn tegenstander te veel risico nam, sloeg Kees keihard toe. Hans van den Beukel ten slotte kreeg het punt in de schoot geworpen. De Rotterdammer gebruikte te veel tijd, overzag eeuwig schaak en ging door zijn vlag. Voor Papendrecht/Alblasserdam 1 is deze 6,5 - 1,5 overwinning een mooie opsteker. Door deze ruime zege is een plaats in de kopgroep van klasse 2B verzekerd.

Het derde achttal van schaakclub Papendrecht/Alblasserdam, het jeugdteam, heeft heel nipt de thuiswedstrijd tegen Sliedrecht 4 met 4½-3½ gewonnen. Daardoor staat Sliedrecht 4, dat zichzelf een hoge klassering toedichtte aan het begin van het seizoen, met CSV 2 stijf onderaan. P/A 3, dat verwachtte een strijd tegen degradatie te moeten voeren, bevindt zich nu in de subtop van de 3e klasse C van de Rotterdamse schaakbond.

De drie senioren in het team scoorden 100 procent: de invallers Arie Speksnijder en Wim Roodnat en teamcaptain Peter van Wermeskerken. Dat ging ten koste van jongere Sliedrechtse schakers. Beslissend voor P/A was, dat in de jong-oud confrontaties aan bord 3 Martin de Witte van P/A de baas bleef over (de veel sterker geachte) Marco de Ruiter, terwijl Ramon van der Stelt ruimhartig zijn tegenstander Niels Volkerink remise toestond toen de Sliedrechter, in een weliswaar betere positie, nog maar 16 seconden op zijn klok had.

Het begon slecht voor P/A. Alex Moerer raakte in paniek toen Barend van Houwelingen een aanval inzette op de gesloten defensie voor Alex'koning. Martin de Witte bracht de stand op 1-1, maar de 11-jarige Nikki Twigt kreeg van Sliedrechter Henri Hartog geen gelegenheid haar creatieve spel te spelen. Zij leed haar eerste nederlaag dit seizoen. Op dat moment stond Arie Speksnijder al totaal gewonnen tegen Bas v.d. Bos. Wim Roodnat breidde een klein voordeel tegen Martijn Stoker uit tot winst en zette P/A op voorsprong. Pieter Modderkolk liet aan bord 1 even zijn nauwkeurigheid varen en dat kostte hem tegen Paul van Valen een stuk en de partij (3-3). Aan bord 2 miste Joost Stoker twee keer de beste voortzetting nadat Peter van Wermeskerken een loper had weggeblunderd. Zo kon Van Wermeskerken toch nog laten zien dat twee verbonden vrijpionnen en de koning sterker zijn dan een loper (4-3 voor P/A). Direct daarna volgde de remise van Ramon v.d. Stelt.

Het vierde team van P/A, spelend in de 4e klasse, leed zijn derde 1-7 nederlaag. Alleen Jack de Ruijter won tegen Krimpen a/d IJssel 5.
Belangstellenden voor de schaakclub, zowel jeugd als ouderen, zijn elke dinsdagavond van harte welkom in het Denksportcentrum aan de v.d.Palmstraat in Papendrecht, achter De Willem. Om 18.45 beginnen daar in kleine groepjes de schaaklessen voor de jeugd, gevolgd door de competitie. Op vrijdag is voor de A- en B-wedstrijdgroep de competitie en voor B ook een specifieke training.Op dinsdag vanaf 19.50 uur spelen de volwassenen in het fraaie en comfortabele Denksportcentrum.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.