Heeft Netwerk Papendrecht nodig, of andersom?

15 november 2006

PAPENDRECHT - De gemeenteraad besprak dinsdag o.a. het voorstel om per 1 januari 2007 de inzameling van het huishoudelijk afval en het grootschalig machinaal vegen te laten verzorgen door Netwerk.

Over dat onderwerp wordt reeds vijf jaar nagedacht en er zijn drie colleges mee bezig geweest. De raad van nu vindt dat zij in die tijd te weinig op de hoogte is gehouden. Zij vindt het jammer dat er nu, enkele weken voor de overgangsdatum, een definitief besluit genomen wordt waar veel consequenties, met name voor het personeel, maar mogelijk ook voor de dienstverlening, aan vast zitten. Met name het PAB met als woordvoerster Elma Vergeer hield een lange tirade over deze situatie waar haar fractie het dus helemaal niet mee eens is. Er is op geen enkele wijze aangetoond dat deze overgang van eigen reiniging naar Netwerk noodzakelijk is of enig voordeel voor de Papendrechtse samenleving oplevert. De kwaliteit van de eigen reiniging is buiten kijf voor iedereen. "Waarom zou je je in het ongewisse gooien, als het goed gaat? Ook de kosten zijn lager dan elke plaats in de regio", aldus Vergeer.

Ook de VVD, bij monde van Dot van der Beek, was furieus, met name over het feit dat het college “tot tweemaal toe een raadsbesluit heeft omzeild en de actieve informatieplicht verzuimd toe te passen. Dit heeft tot gevolg dat we nu, op het moment dat de intentie overeenkomst is getekend en we op het punt staan toe te treden tot Netwerk NV, als raad ons nog even mogen uitspreken voordat per 1 januari 2007 dit voorstel wordt uitgevoerd. We kunnen onze bedenken nog kenbaar maken, maar eigenlijk wordt er van ons als raad verwacht dat we instemmen met het voorstel.”
Een van de bange vermoedens van de VVD politica is dat “wij Netwerk niet nodig hebben, maar Netwerk Papendrecht” omdat er een gat valt wanneer zou blijken dat het juist is wat in de wandelgangen wordt gehoord, dat Dordrecht de overeenkomst met Netwerk gaat opzeggen. Er valt dan een heel stuk omzet weg die door Papendrecht voor een deel kan worden gecompenseerd.

Ook de andere partijen in de raad hadden bezwaar tegen de haast waarmee dit belangrijke onderwerp nu even moet worden afgewerkt. Dat bracht D. van der Stroom, van de PvdA, op het voorstel om de ingangsdatum van de overeenkomst later, b.v. 1 maart 2007, te laten ingaan. In ieder geval willen alle partijen, na een besloten vergadering op 23 november) overleg met hun fractie alvorens het onderwerp in de Raad van 30 november te bespreken. De tribune was goed, en af en toe hoorbaar, bezet door vele medewerkers van de Reiniging Papendrecht. Hoewel het college de medewerkers volgens eigen zeggen een goed aanbod hebben gedaan (bij de gemeente blijven in een functie bij de wijkteams, of met dezelfde rechten mee naar Netwerk) heeft men daar kennelijk niet al te veel vertrouwen in. De medewerkers willen, op één na waarschijnlijk, niet mee, maar nog veel liever gaan ze gewoon door met werken in een organisatie die door alle lagen van de bevolking van Papendrecht zeer gewaardeerd wordt. Tot ver na middernacht bleven de medewerkers van de gemeente het debat volgen, waar ook uit blijkt dat het ze hoog zit! Wordt vervolgd!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.