Japans Koto concert bij aitobo

30 oktober 2006
Japans Koto concert bij aitobo

PAPENDRECHT – Op 29 oktober vond een Koto-concert plaats bij Aitobo, de Japanse Galerie in Papendrecht .

Voor de aanwezigen was dit een unieke kans om van heel dichtbij en zonder geluidsversterking kennis te maken met het traditionele Japanse Koto-snaarinstrument. De compleet Japanse entourage bij Galerie Aitobo maakte dat de aanwezigen zich al in een andere wereld waanden voordat er een noot gespeeld was. Voor de in Nederland woonachtige Koto-Meester Masakie Ohta was haar optreden in Papendrecht zo een thuiskomst.

Op het programma stond onder andere een van de bekendste Koto-muziekstukken: de "Kieviten in vier seizoenen" van Yoshizawa. Bij dit stuk werd de Koto-muziek aangevuld met Japanse klassieke liederen door de zangeres en instrumentalist Noriko Sugiura, wat dit programma-onderdeel tot een van de hoogtepunten maakte . Na een korte uitleg over het Koto-instrument en de speeltechniek, speelden de muzikanten ook een aantal moderne Koto-stukken, waaronder Sakura (Sierkerbloesem), Serenade van de Wind (een liefdeslied), en Vuurvogel (geinspireerd door de mythologische Phoenix).

De Japanse eigenaresse van Galerie Aitobo toonde zich na afloop heel tevreden:"Dit Koto-concert was voor mij extra leuk omdat ik van beroep componiste ben. De Koto is een van de belangrijkste instrumenten uit de klassieke Japanse muziekwereld, vergelijkbaar met de piano voor de Westerse wereld. De muziektradities uit het Verre Oosten behoren tot de oudste van de wereld, een verfijnde muzikale wereld die ten onrechte nauwelijks aan bod komt op de Nederlandse podia". Naomi Mikami wil met Galerie Aitobo de Japanse cultuur in Nederland bekend maken. Dat doet ze door tijdens haar jaarlijkse reizen naar Japan allerlei mooie Japanse artikelen in te kopen en naar Nederland te "brengen". Daarnaast, organiseert ze regelmatig activiteiten op het gebied van de Japanse cultuur.

Aitobo is gevestigd aan de Zernikelaan 1 te Papendrecht.
(vrijdagmiddag en zaterdag geopend, meer informatie op: www.xs4all.nl/~aitobo).

Op de foto: Koto-meester Masakie Ohta (achter) en Norika Sugiura (voor)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.