De bonte dinsdagavond van Dorpsbehoud

23 oktober 2006
De bonte dinsdagavond van Dorpsbehoud

PAPENDRECHT – In Theater De Willem werd dinsdag 17 oktober de jaarlijkse avond van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht gehouden, een voorstelling met de naam "De bonte dinsdagavond van Dorpsbehoud". Na de opening kwamen in de rubriek "Bovenop het nieuws", allerlei zaken uit het nieuws van het dijkdorp nader aan de orde. Zoals de vorderingen van het nieuwe winkelcentrum De Meent en de bouw van het nieuwe woon/zorgcentrum De Waalburcht.

Een compliment was er voor de Gemeente vanwege het bijzondere onderhoud aan de oude kastanjebomen op de Veerdam. Voor de bouw van parkeergarage Overtoom (gelegen ten oosten van Foto Schievink aan het Bosch) kon nog wel begrip worden opgebracht. Maar met de voorgenomen bouw bovenop de parkeergarage van een aantal woningen met plaatstalen gevels heeft de gemeente zich de woede van Dorpsbehoud op de hals gehaald, die daartegen een procedure is gestart.

Vervolgens werd de geschiedenis van de riviervisserij uitgebreid belicht, waarbij gebruik werd gemaakt van soms heel oud beeldmateriaal. Voor en in de pauze konden bezoekers zich het hoofd breken over een quiz met tien plaatjes van bijzondere gevelstenen, "gevelversieringen", zoals een bordje "onbewoonbaar verklaarde woning" en herdenkingsmonumenten.
Na de pauze volgde de uitleg, waarbij bleek dat Dorpsbehoud de quizvragen niet zomaar had gekozen. Hoewel er was gekozen voor nog steeds bestaande onderwerpen, was het nog erg moeilijk voor de 300 bezoekers, zoals gewoonlijk bestaande uit geboren Papendrechters, maar ook veel nieuwkomers.

Bij een filmpje, 46 jaar geleden door de heer Aart van der Kevie gemaakt, over zijn vader, melkboer Henk van der Kevie, die met zijn tot melkwagen omgebouwde bakfiets langs d'n dijk ging, en diens broer Cees van der Kevie, die gefilmd was tijdens het melken in het (toen nog) weiland achter de Kerkbuurt, ging een golf van herkenning door de zaal.

De prijswinnaars, mevr. Kwakernaak, de heer Poliste en de heer Keesmaat (zie foto), mochten uit handen van het bestuur een cadeaubon in ontvangst nemen, te besteden in Museum Dorpsbehoud, maar ook een spontaan door Supermarkt C1000 Westpolder geschonken boodschappenkrat vol met boodschappen.
De prijzen werden uitgereikt door mevrouw Nou, "Kee van 't Oôstend", die tot besluit nog even in glashelder "Paopendrechs" haar geheel eigen kijk gaf op de wereld in het algemeen en Papendrecht in het bijzonder.
Ook dit jaar werd gebruik gemaakt van een beamer, waardoor de beelden buitengewoon goed te zien waren. Het publiek bleek na afloop zeer te spreken over de inhoud van De Bonte Dinsdagavond.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.