Jeugdteam schaakclub wevvast vriend en vijand

29 september 2006

PAPENDRECHT - Het via een extra promotieplaats naar de 3e klasse van de Rotterdamse Schaakbond gepromoveerde jeugdteam van schaakclub Papendrecht/Alblasserdam heeft geweldig uitgehaald tegen CSV 2 uit Capelle a/d IJssel. De gasten werden met liefst 7-1 afgedroogd.
Heel duidelijk dat de extra trainingen die de jongelui krijgen van Désiree Hamelink hun vruchten afwerpen. Die trainingen zijn mogelijk door de steun van sponsors (’t Kaasmes en Van Mourik bloemen in het Makadocentrum, de SNS-bank en tekenbureau De Jong, alsmede Kleijn Transport). De manier waarop Martin de Witte en Ramon van der Stelt een klein voordeeltje ombogen naar winst was daarvoor veelbetekenend.

P/A 3 kwam al binnen 10 minuten op voorsprong toen teamleider Peter van Wermeskerken (bord 2) een fout van zijn tegenstander keihard afstrafte. De Capelse koning stond aan bord 5 heel plotseling mat, zo besefte na een half uur de tegenstander van Alex Moerer en korte tijd later bracht Hans Twigt de stand op 3-0. Daarna duurde het een poos voordat zijn zoon en invaller Tom (9 jaar) zijn koning moest omleggen voor de ervaring van zijn 6 jaar oudere tegenstander.
Een fabelachtige partij speelde Nikki Twigt (11 jaar) aan bord 8. Ze speelde als Tal of Bronstein, oud-wereldkampioenenen en meesters in de diepe combinatie met offers. Eerst een stukoffer waarmee de koningstelling van de tegenstander aan flarden werd gereten. Daarna waren haar stukken actief bij de aanval betrokken en kon haar tegenstander maar niet loskomen. Daardoor speelde ze in wezen met een stuk meer. Die tegenstander gaf moedeloos op toen hij nog maar één minuut over had voor 15 zetten en zijn koning van alle kanten werd bedreigd. Tenslotte won Pieter Modderkolk aan bord één een nauwkeurig gespeelde partij.

Fotobijschrift:
Nikki Twigt (links) liet het romantische schaak van David Bronstein en Michail Tal uit de jaren zestig herleven en won op een prachtige manier.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.