Aanpassing plannen inrichting nieuw centrum

08 september 2006

PAPENDRECHT - Bewoners en bedrijven uit Papendrecht konden tijdens informatiebijeenkomsten meedenken over de inrichting van de openbare ruimte met bestrating, trappen, straatmeubilair, beplanting en verlichting. Hun suggesties zijn inmiddels op de definitieve tekeningen aangebracht.

Bezoekers van het gemeentehuis maakten gretig gebruik van de mogelijkheid indrukken op te doen van het nieuwe centrum aan de hand van de foto-expositie die enige tijd in de hal van het gemeentehuis was te zien.

De aanpassingen die hieruit en uit de informatiebijeenkomsten voort kwamen, betreffen onder meer verplaatsing van afvalcontainers van de Boomgaardstraat naar het midden van het parkeerterrein aan de Overtoom. Gekozen is verder voor ondergrondse containers om eventuele geluidsoverlast te bepreken.

Bomen Veerweg voor Matsercomplex
Bewoners en ondernemers reageerden verder op de voorgenomen plaatsing van vier Oostenrijkse dennen aan de Veerweg voor het Matsercomplex. De bezwaren zijn besproken en leidden tot wijzigingen in het plan. Op de definitieve tekeningen zijn nu drie dennen getekend. Deze zijn verplaatst, zodat voor de winkels en de bovenliggende appartementen eventuele hinder wordt beperkt. De stam van de den staat niet zo’n 4 meter, maar minimaal 7 meter van de gevel. Bij de situering van de drie dennen is rekening gehouden met het feit dat bij een kruindiameter van 6 meter (die na circa twintig jaar wordt bereikt) de lichtinval in de appartementen boven de winkels voldoende wordt gegarandeerd.

De drie dennen aan de Veerweg zijn bij de aanplant ongeveer 5 meter hoog en hebben een kruindiameter van ca. 2,5 meter. De bomen ontwikkelen zich in tien jaar tijd tot bomen van ca. 7 meter hoog met een kruindiameter van 4 meter. Uiteindelijk worden de bomen op deze plek na ongeveer twintig jaar ca. 8 meter hoog, met een kruindiameter van ca. 6 meter. Gekozen is overigens voor een Oostenrijkse den omdat deze boom geen dicht bladerdak heeft, maar juist transparant is en licht doorlaat. Ook is er in de herfst geen last van vallende bladeren.

Het huidige plan gaat verder uit van een oostelijke omleidingroute van asfalt, voor de overige bestrating in het centrum wordt uitgegaan van gebakken klinkers. Voor traptreden naar winkels aan de Veerweg en de Brederodelaan wordt natuursteen gebruikt. In het voetgangersgebied zijn speelse, decoratieve elementen voor de afwatering ingepast.

Voor straatmeubilair – bijvoorbeeld banken - wordt gedacht aan natuursteen. Afvalbakken, ondergrondse afvalcontainers, paaltjes, boomranden en fietsenrekken worden van hetzelfde materiaal gemaakt, waardoor deze elementen qua materiaalgebruik en uitstraling één geheel vormen.

Groen, verlichting, water
Langs de Veerweg, Brederodelaan en de omleidingsroute zijn verschillende boomsoorten gepland langs de gevels van de nieuwe winkels aan de Brederodelaan en in de traptreden aan de Veerweg.

Passend bij de rest van het straatmeubilair verlichten verschillende soorten armaturen, lampen en lantarenpalen in verschillende soorten het nieuwe centrum. De toegangen tot de nieuwe winkelstraat worden gemarkeerd met sfeervolle water- en lichtelementen, waardoor de verbinding met de binnenstraat en het voetgangersgebied van de Veerweg en de Brederodelaan worden onderstreept.

Verslagen van de informatieavonden en de definitieve tekeningen zijn te zien op de website van de gemeente Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.