55+ Actief

05 september 2006

PAPENDRECHT - De Gemeente Papendrecht biedt sportief niet actieve inwoners in de leeftijd van 55-65 jaar de unieke mogelijkheid om deel te nemen aan een sportstimuleringsproject voor senioren, het zogenaamde 55+ Actief project. De wijken Kraaihoek - Middenpolder en De Kooy zijn als tweede uitgekozen voor dit project.

Het 55+ Actief project, ook wel GALM genoemd, is een initiatief geweest van de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO, nu:NISB). Het doel is om senioren in de leeftijd van 55-65 jaar die niet aan sport doen te activeren om meer te gaan bewegen.
Financieel wordt het project mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Papendrecht en het ministerie van VWS. In de lokale werkgroep zitten een vijftal partijen. Naast de Gemeente Papendrecht zijn dat de sportraad Zuid-Holland, de GGD, de SWOP en de Seniorenraad Papendrecht.

In het kader van het project kunnen de senioren uit de doelgroep gedurende een periode van ander half jaar:
- herhaaldelijk hun fitheid (twee keer) laten meten (gemeten worden onder meer uithoudingsvermogen, lenigheid, handvaardigheid, reactiesnelheid, bloeddruk);
- deel nemen aan een bewegingsintroductieprogramma (onder begeleiding van gekwalificeerd kader);

Het project start met eerst een schriftelijke (week 36) en later een persoonlijke benadering (tussen 14 en 22 september) aan de deur, langs deze weg kunnen de senioren zich opgeven voor de eerste fitheidstest die op zaterdag 7 oktober zal plaatsvinden in sporthal De Donck. Deze fitheidstest wordt gevolgd door een bewegingsintroductie-programma van 12 weken, welke wordt afgesloten met een persoonlijk bewegingsadvies. Ter continuering van de sportieve activiteiten die de deelnemers uitvoeren, worden de deelnemers na het bewegingsintroductieprogramma zoveel mogelijk ondergebracht bij bestaande lokale structuren als sportclubs en -verenigingen. Na anderhalf jaar vindt er een tweede afsluitende fitheidstest plaats.

De Groninger Fitheidstest voor Ouderen (GFO), die gebruikt wordt als testinstrument, is speciaal ontwikkeld voor de doelgroep van het GALM-project. De Werkgroep Bewegingswetenschappen van de RuG en het MBvO hebben onderhand ruime ervaring opgedaan in het meten van fitheid bij ouderen, onder meer tijdens Keep-fit manifestaties en andere eerder opgezette GALM-projecten elders in het land. Het bewegingsadvies is gebaseerd op het persoonlijk fitheidprofiel van de deelnemer. Op basis van de testresultaten, het sportverleden, eventueel voorkomende ziekten / aandoeningen en ervaringen opgedaan gedurende het bewegingsintroductieprogramma wordt een bewegingsadvies op maat verstrekt.

Aangezien veel sportief niet actieve senioren aangeven wel sportief actief te willen worden, maar dat het liefst doen met bijvoorbeeld een kennis of vriend, wordt deze groep
uitgenodigd om iemand mee te nemen. Gezien het persoonlijke belang van het project wordt er ook een kleine bijdrage van de deelnemers verwacht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjan Versluis, sportconsulent van de Gemeente Papendrecht en coördinator van het project. Telefoonnummer 078-6150993 (jeugdcentrum Interval) e-mail: a.versluis@papendrecht.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.