Talenten brengen zeven gouden medailles mee

03 juli 2006
Talenten brengen zeven gouden medailles mee

PAPENDRECHT - Met zeven gouden medailles hebben de junioren leden van AV Passaat de enigszins hoge verwachtingen tijdens het NK voor AB junioren meer dan waargemaakt. Aan het eind van dit grote toernooi prijkte de naam Passaat zelfs bovenaan in het medailleklassement, hierbij gerenommeerde verenigingen als Phanos en Groningen Atletiek ver achter zich te laten.

Grote man van het toernooi was, net als afgelopen jaar in Helmond, Patrick Cronie die op zowel het hink-stapspringen, het discuswerpen als het kogelstoten zijn vorig jaar behaalde titels prolongeerde. Roy Hoornweg maakte de 3000 meter en de 2000 meter steeple chase korte metten met de andere atleten en Sanne Korteland en Rachel van Harlingen behaalden de eerste plaats op respectievelijk hink-stap en speerwerpen.

Prolongatie
Men zegt wel eens dat het moeilijker is een titel te verdedigen is, dan een titel te winnen. Wat dat betreft ging Patrick dit afgelopen weekend in Bergen op Zoom een zwaar weekend tegemoet. Achteraf bleek alleen zijn eerste onderdeel, het hink-stapspringen, echt spannend te zijn geweest. Op dit onderdeel werd de inmiddels met 13,51 meter leidende Patrick in de derde poging voorbij gestreefd door Erwin Slokker van AV Zuidwal met 13,54 meter. Patrick moest hierdoor als 1-na laatste de finale van de acht beste springers in. In de vijfde poging sprong Patrick 13,64 meter, een afstand die hij in poging zes nog eens herhaalde. Erwin kwam nog iets dichterbij met 13,56 meter, maar kon het goud niet meer heroveren. Op kogel en discus was de strijd iets minder spannend door de afwezigheid van eeuwige concurrent Peter Tichelaar. Patrick kon hierdoor niet worden geprikkeld tot het verbeteren van zijn persoonlijke records op deze onderdelen, maar won wel zeer overtuigend met afstanden van respectievelijk 17,09 en 49,03 meter.

Looptalent
Het grote looptalent van Nederland, Roy Hoornweg, was een klasse apart op zowel de 3000 meter als de 2000 meter steeple chase. Daar waar de 3000 meter een snelle maar tactische en bijzonder spannende race was, was Roy op de 2000 meter steeple chase een klasse apart. De concurrentie op de steeple kon zich slechts beperken tot het trachten na iedere hindernis Roy weer bij te halen. De hordetechniek van Roy werd dan ook rondom de baan gezien als bijzonder goed en beslissend voor deze race. Na 6.21,40 minuten kwam Roy dan ook met voorsprong als winnaar over de streep.
Op de 3000 meter had Roy vooral te maken de lopers van het Seven Hills Running Team. Deze lopers leken hun tactiek vooral op Roy’s, tot nu toe, zwakke punt te hebben afgestemd, namelijk een snelle wedstrijd met snelle start. Roy was hiervoor door zijn trainers voor de wedstrijd gewaarschuwd. Zeer alert positioneerde hij zich direct op de tweede stek, om deze plaats gedurende de wedstrijd vast te houden. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde ging Roy zijn grote concurrent, Wilbert van Vliet van het SHRT, voorbij en zette hij aan voor zijn inmiddels befaamde en beruchte “rondje 63”, om na 8.48,72 minuten ook deze afstand winnend af te sluiten.

Terug van blessure
De prolongatie van het goud op het hink-stapspringen van Sanne Korteland leek drie weken voor dit kampioenschap ver weg dan ooit, toen Sanne tijdens de competitie een flinke dijbeen blessure opliep. Intensieve behandeling bij de fysio bracht haar dit weekend toch nog aan de start, maar Sanne wist zelf niet wat te verwachten en of het herstelde, maar nog broze bovenbeen het zou houden.
De wedstrijd zelf was een ware thriller met naast Sanne ook nog ploeggenootje Rachel van Harlingen in de belangrijke rollen. Met nog 1 sprong te gaan stond Sanne aan kop met een afstand van 11,12 meter uit de eerste poging, maar was het verschil met de nummer twee wel minimaal te noemen. Indah van Marrewijk (AV ’40) had bij de vierde sprong namelijk ook 11,12 meter gesprongen, maar zij had een net iets mindere tweede prestatie staan. Rachel opende de dans om het eremetaal met 10,98 meter en klom hierdoor van plaats vier naar plaats drie. De oude nummer drie, Angela de Winter van Leiden Atletiek, werd hierdoor geprikkeld tot een sprong van 11,29 meter en stootte zij Sanne van de eerste plaats. Ook Indah ging met 11,17 meter over Sanne heen en stond Sanne met haar laatste sprong voor de taak het inmiddels brons naar iets mooiers om te buigen. Een ultieme 11,35 meter bracht het goud weer terug om Sanne’s nek.

Grootste verrassing
Met de medailles van Patrick, Roy en Sanne was nog wel enigszins rekening gehouden, de gouden medaille van Rachel van Harlingen op speerwerpen verraste alles en iedereen. Haar 40,85 meter was daarnaast ook nog eens een verbeteringen van haar persoonlijk record met zo’n drie meter. Na twee mislukte pogingen leek het nog even op niets uit te draaien voor Rachel, maar zij revancheerde zich met de verste worp van de dag in de derde poging.

Andere deelnemers
De andere vier deelnemers aan dit NK konden zich helaas niet mengen in de titelstrijd op hun onderdelen, maar konden door het benaderen of zelfs verbeteren van hun persoonlijke topprestaties terugkijken op een geslaagd kampioenschap. Jeroen Janssen en Matthias Otter eindigden achter in het veld op het onderdeel discus bij de A junioren. Hun afstanden van respectievelijk 29,28 en 27,08 meter waren niet voldoende voor een plaats in de finale. Op de 400 meter bij de jongens A verbeterde Roel Hubers zich met 0,20 seconden tot 54,69 seconden, maar viel ook hij buiten de finale. Grootste pechvogel was Lieke Bakker die met 12,66 seconde op de 100 meter en 26,28 seconde op de 200 meter op beide afstanden slechts een fractie van een seconde te kort kwam voor een plaats in de halve finales op deze afstanden. Op 12,66 seconde was nog wel verbetering op haar 100 meter tijd, maar deze zal door een te veel aan rugwind echter niet in de boeken worden opgenoemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.