Twee clubrecords tijdens Rotterdam marathon

13 april 2006

PAPENDRECHT - Onder zonnige maar winderige omstandigheden zijn een tiental leden van AV Passaat van start gegaan in de 26e Rotterdam Marathon. Misschien mede dankzij het nieuwe en verbeterde parcours zijn er twee clubrecords op de klassieke afstand gesneuveld. Aart van Wijk verbeterde zijn eigen algemene clubrecord naar een tijd van 2.48.33 uur en kwam daarmee voor het eerst onder de 2.50 uur. Ook bij de mannen 65 categorie was het raak. Jacques Beemsterboer knabbelde maar liefst 20 minuten van zijn eigen record af en kwam uit op 4.15.31 uur.

Triatleet Aart van Wijk is al een paar jaar bezig zich met kleine beetjes te verbeteren. Hij had zich bij de start dit jaar als doel gesteld een tijd van 2.48.47 uur te halen of te wel precies 4 minuten per kilometer. “Toen ik jaren begin jaren 90 begon, zei ik samen met mijn broer Chris: “Als je 40 minuten over de 10 kilometer doet, dan ben je toch een hele goeie loper.” zegt de trotse Aart over zijn begintijd. Dat principe van 4 minuten over de kilometer is eigenlijk altijd door de jaren heen blijven hangen, want eerst werd de 15 kilometer binnen het uur afgelegd, waarna steeds langere afstanden in die snelheid van te voren bepaalde snelheid bedwongen. Dit jaar werd tijdens de voorbereiding op de marathon in Tilburg voor het eerst de 30 kilometer binnen de twee uur afgelegd. Bij de start stond Aart vrijwel vooraan, waardoor er voor zijn record geen tijdverlies bij de start kon optreden. “De kilometers gingen allemaal precies op het schema van die 4 minuten. “Je kan nu eigenlijk precies terugkijken waar de hoogteverschillen in het parcours zitten, dat zijn ook de langzaamste tussentijden.” Het weer was voor Aart niet helemaal perfect: “Van mij mag het best iets warmer en het waaide ook behoorlijk.” Het moeilijkste punt lag rond het 37 kilometer punt, waar je van de Kralingse Plas omhoog komt en dit jaar stond daar de wind pal tegen. De laatste kilometer ging daarna als snelste van allemaal, mede door de sprint met een mede atleet. In zijn eigen leeftijdscategorie (mannen 45) werd Aart 3e Nederlander. Toch blijft de triatlon voor Aart het meest belangrijk, met wedstrijden in Stein en Almere op het programma. Ook staat de marathon van Amsterdam deze herfst op dat programma. “Ik vind dat een beter, vlakker parcours en, wat voor mij belangrijk is, meer geasfalteerd”.

De 68-jarige Jacques Beemsterboer stond pas voor de tweede keer aan de start van een marathon. In de week voorafgaand aan de wedstrijd had hij zich laten ontvallen te gaan voor een tijd van rond de 4.15 uur (6 minuten per kilometer). “Toen ik daar later thuis aan terugdacht, schrok ik toch even een beetje. Ik ben normaal niet zo uitgesproken en die 4.15 betekent toch een verbetering van zo’n 20 minuten van mijn p.r.”. Maar alles ging vanaf het begin eigenlijk heerlijk en goed op schema. De halve marathon ging bijvoorbeeld in 2.07 uur. Dat Jacques daarna die snelheid kon vasthouden in pas zijn tweede marathon, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hij is naast atleet ook nog een fanatieke wandelaar van liefst zo lang mogelijke afstanden. Een 100 kilometer tocht doet hij graag en deze zomer zal Jacques voor de 19e keer van start gaan in de vierdaagse van Nijmegen. “En dan wel samen met mijn dochters de langste afstand, natuurlijk”. Steun van familie heeft Jacques tijdens deze marathon genoeg gehad met vrouwlief langs de kant en zoon en schoonzoon meefietsend over de gehele route met voldoende eten en vooral drinken bij zich. Ook voor Jacques was de terugkomst vanaf de Kralingse Plas het moeilijkste gedeelte met de wind tegen. “Maar vooral heb ik ook deze keer genoten. Genoten van de afstand, genoten van de stad, genoten van het publiek en dan vooral al die Passaat-leden langs de kant, want dat helpt echt!” Aan stoppen denkt Jacques voorlopig nog niet. Volgend jaar staat hij weer aan de start in Rotterdam en als alles goed gaat het jaar daarna, als hij 70 is, ook weer. “Eerst ga ik werken aan ‘Nijmegen’, maar daarna gaan we weer in de voorbereiding. Als ik er nu 20 minuten van af haal, wie weet wat er nog meer in zit”.

De uitslagen van alle Passaat-leden met tussen haakje de netto tijden: nr.141 Aart van Wijk – 2.48.33 (2.48.33), nr.1701 Martin Bos – 3.32.58, nr.4429 Wies Blommers – 4.05.57 (3.59.41), nr.5105 Jacques Beemsterboer – 4.15.31 (4.09.17), nr.5591 Jo Kortooms – 4.22.59 (4.16.42), nr.5704 Sjanie Stam – 4.25.07 (4.22.02), nr.5909 Esther Oosterveer – 4.28.40 (4.22.23), nr.6367 Lydia van Kriekingen – 4.37.43 (4.31.28).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.