Akkoord over parkeren in nieuwe centrum

22 maart 2006

PAPENDRECHT - In de besprekingen voor het nieuwe college is het parkeren in het centrum ter sprake gekomen. In de diverse verkiezingsprogramma's staan over het centrumparkeren verschillende uitspraken. In hun inleiding schetsen Maria Zaal (GL) en Marco Hoogland (SGP) die het onderwerp hadden voorbereid een aantal onzekerheden. Wat wordt de aantrekkingskracht van het nieuwe centrum, hoeveel parkeerplaatsen komen er precies, en vooral: wat wordt het parkeergedrag van de bezoekers die met de auto komen? Om deze reden wordt er gepliet voor een proefperiode die start bij de oplevering van het nieuwe centrum, waarin ervaring kan worden opgedaan met het parkeergedrag van de bezoekers. Tegelijk ontstaat er dan inzicht in het aantal bezoekers dat de nieuwe Meent dan trekt.

De start van het nieuwe centrum moet optimaal zijn. Allerlei vormen van zoekgedrag 'naar een vrije parkeerplek' moet voorkomen worden. Verder moeten bezoekers zoveel mogelijk van de parkeergarages gebruik maken: daar zijn deze tenslotte voor bedoeld. Vanuit de garages zullen de winkels ook goed bereikbaar zijn. Om deze redenen is het voorstel om te starten met een periode van onbetaald parkeren in de garages. In twee stappen wordt in het jaar daarna het parkeertarief in de garages ingevoerd, zoals eerder door de gemeenteraad is besloten.

Op straat wordt in de proefperiode gewerkt met de parkeerschijf (blauwe zone). Daardoor is kort parkeren op straat mogelijk.

De proefperiode is om te kunnen zien of de straat niet te vol komt te staan, en of er goed gebruik wordt gemaakt van de garages. De aantallen zullen daarom in de proefperiode worden gemeten. Wanneer wordt waargenomen dat het parkeren op straat fors toeneemt nadat in de garages het parkeertarief wordt ingevoerd, moeten er effectieve maatregelen worden genomen om dat te voorkomen. Het invoeren van betaald parkeren op straat behoort in dat geval tot de reële mogelijkheden.

De aanwezige partijen (PvdA, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP) kunnen zich in deze lijn vinden. Wel moet het inpassen in de financiële planning. Om dit inzicht te hebben moeten ook de resultaten van de andere gesprekken van deze week bekend zijn. Verder wordt nog de speciale aandacht gevraagd voor het parkeren van de bewoners, en voor het parkeren van het winkelpersoneel. Tenslotte moet onnodig autogebruik worden voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door met voorzieningen het fietsgebruik goed mogelijk te maken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.