Openheid viert hoogtij in raad na verkiezingen

10 maart 2006

PAPENDRECHT - Donderdag 9 maart kwamen, op voorstel van GroenLinks en Partij van de Arbeid, van alle partijen die dinsdag in de raad gekozen waren twee afgevaardigden naar de raadzaal om -in alle openheid- voorbereidende gesprekken te hebben over een mogelijke coalitie voor de komende vier jaar.
Dit gebeurde niet achter gesloten deuren maar in alle openheid, met als gevolg dat de tribune volledig bezet was, ja er moesten zelfs stoelen worden aangedragen.


In twee ronden konden de partijvertegenwoordigers hun verkennende bewegingen naar elkaar maken, waarna burgemeester Kees de Bruin met de microfoon de andere aanwezigen de gelegenheid bood om hun zegje over de (toekomstige) politiek te doen, daarbij op geen enkele wijze belemmerend in tijd of onderwerp.

De conclusie was dat Bert Blase lijsttrekker van de PvdA, de grootste en meest winnende partij, formateur moest worden. Blase had in zijn eerste spreektijd een uitstekend betoog gehouden over hoe hij de komende vier jaar zou willen werken met een nieuw bestuur (college) en met een raad die met meer respect met elkaar zou omgaan. Hij had nog geen voorkeur voor coalitiepartners, hoewel hij aannam dat de VVD niet de meest logisch eerste keuze zou zijn, ook al omdat Roel Wolters dat reeds had aangegeven. Maar dat wilde volgens Blase niet zeggen dat tijdens die eerste gesprekken, waarvoor alle partijvertegenwoordigers werden uitgenodigd, hij niet zou worden uitgenodigd. Er wordt haast gemaakt want vrijdag 10 maart vinden die gesprekken al plaats. Als een van de tekenen van openheid is het plan van Blase om van alle gesprekken een soort openbaar logboek bij te houden en die dagelijks te updaten. Heel Papendrecht kan dus www.papendrecht.nl de coalitievorming blijven volgen en daar zelfs op reageren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.