Drie goud en één zilver op NK indoor

20 februari 2006

GENT - Het Nederlands Kampioenschap Indoor Atletiek is voor AV Passaat bijzonder succesvol verlopen. Met een grote ploeg van 8 atleten en zo’n 50 luidruchtige en veelal oranje uitgedoste supporters was Passaat een opvallende verschijning tijdens deze in het Belgische Gent georganiseerde kampioenschappen. Vaandeldragers Patrick Cronie en Sanne Korteland waren samen goed voor drie gouden medailles en loper Roy Hoornweg deed daar nauwelijks voor onder met een zilveren plak.

De wedstrijddag begon voor Patrick met zijn favoriete onderdeel, het kogelstoten. Direct bij de eerste poging liet hij zijn concurrentie verstijven van schrik met een afstand van 16,46 meter. Dit was de beste jaarprestatie op de landelijke ranglijst en betekende direct al een voorsprong van meer dan 2 meter op de andere deelnemers. Je kon proeven, dat er nog meer in zat voor Patrick. In training was hij tenslotte al regelmatig over de 17 meter gegaan. De tweede poging kwam zijn draaitechniek er ook in een wedstrijd “goed uit” met een gigantische afstand van 17,49 meter. Dit was niet alleen een verbetering van zijn beste landelijke jaarprestatie, maar ook nog eens een 8e plaats op de ranglijst aller tijden voor B-junioren. Na kogel was het voor Patrick direct door naar het hink-stapspringen. In de eerste poging was het nog duidelijk even acclimatiseren voor Patrick. Met 12,40 meter bleef hij ruim 1 meter onder zijn beste prestatie van dit jaar en moest hij Tjendo Samuel van Phanos ruim voor laten gaan. Ook hier was het bij de tweede poging raak: 13,39 meter en eerste plaats. De marges met de nummers twee en drie waren op dit onderdeel wel duidelijk kleiner en dus bleef de wedstrijd spannend tot aan het eind. Ook de meegereisde supporters waren wat stil door de spanning, maar na de laatste, mislukte, poging van Tjendo kon iedereen opgelucht adem halen. Het goud was binnen.

Sanne Korteland had ingeschreven op twee onderdelen, hink-stapspringen en hoogspringen. Op hink-stap deed Sanne in de eerste drie pogingen zeer goede zaken, met resp. 10,88, 11,10 en 10,84 meter ging ze als eerste de finale in. In de finale rondes kwam Marit van ’t Hullenaar gevaarlijk opzetten met 10,89 meter in de vijfde poging en zelfs 11,14 meter in de zesde en laatste poging. Met nog 1 sprong te gaan stond Sanne onverwacht op een tweede plaats. Door deze tegenvaller moest ze zich nog een laatste keer opladen. Door knap even te wachten om de eerste schrik te laten wegebben, kon Sanne in deze ultieme poging alsnog alles uit de kast halen en er een fraaie 11,35 meter uitpersen. Een prachtige prestatie om onder deze druk toch die eerste plaats terug te pakken.

Roy Hoornweg kon dit jaar kiezen uit verschillende looponderdelen en koos in overleg met zijn trainers Addy Ruiter en Henk Versteeg voor de langste afstand bij de B-junioren, de 3000 meter. Hij stond op deze afstand dan ook eerste op de jaarranglijsten en daarnaast sluit dit goed aan op het NK cross, welke over twee weken in Norg word gehouden. Direct na de start ging Wilbert van Vliet van Seven Hills Running Team er alleen vandoor en bleef Roy achter in de achtervolgende groep. De achterstand liep na een eerste kilometer van 3.02 na snel op tot zo’n 50 meter. In de tweede kilometer had Roy het initiatief van de achtervolging op zich genomen en liep de achterstand niet verder op. Met nog drie ronden te gaan ging Roy los en liep de achterstand enigszins terug. 300 meter voor de finish kwam de echte jump van Roy en liep hij met iedere stap duidelijk in. De speaker had op dat moment Wilbert al als winnaar uitgeroepen, maar nu werd zelfs hij stil. Op de streep kwam Roy uiteindelijk nog maar zo’n 5 meter te kort voor het goud. De eindtijd van Roy, 9.07,81 minuten, was wel goed voor een verbetering van zijn clubrecord met zo’n 11 seconden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.