VVD pleit voor A3

13 februari 2006
VVD pleit voor A3

PAPENDRECHT - Dwars door Papendrecht en Dordrecht loopt de N3. Deze zeer druk bereden weg wordt door veel personen- en vrachtverkeer gebruikt. Naast het bovenlokale verkeer wordt de weg voor het vrachtverkeer gebruikt als gevaarlijke stoffen corridor tussen Rotterdam en Antwerpen. Automobilisten gebruiken de N3 als alternatief voor de A27; de route Utrecht-Breda. Dit intensieve gebruik geeft een grote belasting op het leefmilieu. Zoals hoge geluidsbelasting, fijnstof en externe veiligheid. Daarnaast kan de regio Drechtsteden niet beschikken over een filevrije verbinding tussen de Noord- en Zuidoever van de Merwede.

De Rijksoverheid heeft in de nota Mobiliteit gekozen voor de aanleg van de A4 corridor; de gevaarlijke stoffenroute van Rotterdam naar Antwerpen als vervanging van de bestaande route. Dit zal de N3 maar ten dele ontlasten. Tevens heeft de minister in de nota aangegeven dat verbreding van de brug bij Gorinchem (A27) niet op de middellange termijn kan plaatsvinden. Hierdoor blijft de N3 de meest voor de hand liggende sluiproute ter vermijding van de files bij de brug bij Gorinchem. Dit belast dan tevens de A15 tussen Gorinchem en Papendrecht.

De VVD Papendrecht pleit voor een nieuwe snelweg tussen Sliedrecht en de Moerdijkbrug. Deze snelweg moet de N3 ontlasten verbindt de A15 met de A16 en realiseert op die manier een ruit rondom het hart van het Drechtstedengebied. Hiermee wordt de mobiliteit in dit drukke gebied verder bevorderd.

De VVD denkt hierbij aan een geboorde tunnel zoals die onder de Westerschelde of de Sophia-Spoortunnel. Hiermee wordt ook het natuurschoon ten zuiden van de Zeedijk op het eiland van Dordrecht geheel ontzien. Naar inschatting van de VVD hoeft deze tunnel niet meer te kosten dan circa 750 miljoen euro. Dit is hetzelfde bedrag als de Westerscheldetunnel. De positieve effecten zullen echter veel groter zijn op de regio. Voor elke euro krijgen we volgens de VVD dus meer waar voor ons geld.

Voorwaarde voor het slagen van dit project is wel dat de directe verbinding die de N3 nu vormt tussen de A15 en de A16 opgeheven wordt. De Papendrechtse brug dient dan ook uitsluitend voor lokaal Drechtstedenverkeer ingericht te worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.