Referendum over nieuw theater

10 januari 2006

PAPENDRECHT - De raad heeft in december 2005 gesteld dat wanneer inwoners dat willen het mogelijk moet zijn om een referendum over het theaterbesluit te houden. Inwoners kunnen hiertoe een verzoek tot een referendum indienen. Op maandag 9 januari 2006 heeft de commissie ABZ bevestigd dat de gemeenteraad een referendum kan houden over het (reeds aangenomen besluit) om een nieuw theater te bouwen. Waar bijna 19 jaar over gepraat wordt zou dan een nieuwe fase ingaan. De bewoners van Papendrecht kunnen bepalen of er een theater komt, waar het komt en hoe hoog de bouwkosten maximaal mogen zijn.

Insprekers R. Nardten en P.v.d. Merwe waren beiden voor een nieuw theater, maar de een gaat akkoord met de bestaande plannen en vraagt nu door te pakken en de ander (Nardten en de referendumgroep) wil de kosten meer beperken dan de huidige voorstellen.

Diverse commissieleden vroegen zich af wie de vragen voor het referendum moet opstellen omdat daarmee naar een bepaald resultaat gestuurd kan worden en de illusie dat het referendum gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden gehouden werden door een gedecideerde burgemeester De Bruin naar het rijk der fabels verwezen. "Als we het doen moeten we het goed doen. Ik heb laten berekenen dat we daar zeker 26 tot 30 weken voor nodig hebben. De verkiezingen zijn 7 maart, dus dat kan niet meer." Als dit sommetje klopt zitten we midden in de vakantie dus zal het referendum in september gehouden worden onder verantwoordelijkheid van een nieuw bestuur.

De referendumgroep meende met haar ruim drie duizend handtekeningen van drie jaar geleden voor een ander plan, op een andere plaats ('De Markt' ) reeds voldoende voorwerk te hebben gedaan. Maar dat zal volgens de burgemeester niet lukken. Er moeten nog ongeveer 600 nieuwe handtekeningen verworven worden om een referendum aan te vragen, maar dit hoeft pas na alle voorbereidingen die de gemeente nog moet nemen. Want voor het indienen van een referendumverzoek en het organiseren van een referendum gelden vele procedures en vormvereisten. Dat vraagt vanuit de gemeente zorgvuldige voorbereiding. De gemeente stelt ruim op tijd meer informatie beschikbaar over de te volgen procedures via de Gemeentenieuwspagina. Na ontvangst van de handtekeningen kan de raad een besluit nemen. De raad heeft het onderwerp wel referendabel beoordeeld. De kosten van een referendum (tussen de 70 en 90 duizend euro) zijn niet in de begroting opgenomen. Ook daarvoor moet ruimte gevonden worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.