Gemeenteraad stemt nu wel weer voor bouw theater

21 december 2005

PAPENDRECHT - De Papendrechtse raad heeft deze week in een zitting, die twee avonden en meer dan tien uur duurde, een voor het beeld van de burger slechte prestatie neergezet. Het verdiende geen schoonheidsprijs.

Eigenlijk waren er maar twee betrokkenen die lof verdienen. De misschien vertrekkende wethouder A. Vogel, die, na zijn mededeling over het "beraden op zijn positie" zoals dat in de politiek heet, over de volle breedte van de raad complimenten kreeg voor zijn werk. Velen drongen er op aan om niet te vertrekken. De ander is de burgemeester die zich gedurende de gehele vergadering heeft uitgesloofd om de raadsleden te laten inzien dat het nemen van een beslissing, zelfs met de kleinst mogelijke meerderheid bij de democratie hoort en niet mag leiden tot onheuse opmerkingen, of verdraaiing van feiten. Het regende dan ook, soms heel langdurige, schorsingen.

Op de door het college ingediende plannen van Geurtsen een nieuw theater te bouwen tussen Bosch en jachthaven werd geamendeerd door VVD, PAB, GroenLinks en D66. In dit amendement werd aangegeven dat de woontoren niet hoger mag worden dan die in het Merwehoofd, dat de keuze gevallen is op de bovengrondse variant, dat de investering maximaal 11,75 miljoen niet mag overschrijden en dat rekening gehouden wordt met het historische karakter van het dijklint m.b.t. de keuze van materialen. De oppositie tegen dit amendement (tien van de 21 zetels) met name J. Tegelaar van de PvdA voerde aan dat deze beslissing niet genomen kon worden zonder dit eerst door te rekenen. Want het college kreeg de opdracht om de gekozen variant te realiseren.
En dat probleem was tevens voor één van de collegeleden, wethouder A. Vogel van het CDA, reden om aan te geven dat hij die verantwoordelijkheid niet wil nemen. Hij heeft via de burgemeester laten weten dat hij voor eind december definitief zal beslissen wat hij doet.

Reactie Hans Hulswit op de 2 vergaderingen (voorzitter Culturele Raad Papendrecht):
En toen besloot de gemeenteraad plotseling toch om een nieuw theater te bouwen. Wie het nog snapt, mag het zeggen... Iedereen verwachtte dat na de commissievergadering van vorige week (zie artikel 7 december) het agendapunt theaternieuwbouw een hamerstuk zou zijn. Het was duidelijk: het feest ging niet door. Uiteindelijk had de raad een lange avond nodig om toch anders te beslissen, mede dankzij de inspannigen van René van Engelen van Groen Links. Helaas viel het besluit wel met de kleinst mogelijke meerderheid.

Nu kunnen we dus tevreden zijn. Of toch niet? Precies drie jaar geleden viel er ook een besluit om een theater te bouwen: het theater aan de Markt. We weten allemaal wat er daarna gebeurd is... Hoe zal het dit keer lopen? Het College wankelt, de verkiezingen komen eraan en het besluit is ook nog referendabel. Ikzelf heb de vlag ditmaal maar in de kast gehouden. Ik ben eens te vaak teleurgesteld. Eerst zien, dan geloven!!

Hans

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.