Jeugdteam P/A levert stunt met eerste zege

04 november 2005
Jeugdteam P/A levert stunt met eerste zege

PAPENDRECHT - Het nieuwe jeugdteam van schaakclub Papendrecht/Alblasserdam heeft een stunt geleverd door het sterke RSR Ivoren Toren 6 met 4½-3½ te verslaan. Daarmee heeft P/A 4 duidelijk gemaakt mee te willen dingen om de hoogste plaatsen in de 4e klasse C van de Rotterdamse Schaakbond. In de eerste ronde werd uit met 4-4 gelijk gespeeld tegen IJsselmonde 2.
Het was vooral verheugend dat de jeugdspelers er flink op los scoorden. Alex Moerer (bord 7), de vorige keer nog op schoolreis naar Rome, won snel en gedecideerd. Niet lang daarna volgde Martin de Witte (bord 5) zijn voorbeeld, terwijl Pieter Modderkolk (bord 3)zijn tweede overwinning in een RSB-partij pakte. Beiden speelden heel degelijk. Pas daarna kon RSR tegenscoren (verlies Houke de Kwant, bord 6). Het werd spannend toen ook de invalster en benjamina van het team Nikki Twigt (10 jaar, bord 8) na urenlange strijd het onderspit dolf. Seniorspeler Magnus Souverein (bord 2) zorgde dat P/A 4 niet meer kon verliezen. Ramon v.d.Stelt (bord 4) toonde grote vechtlust, maar het eenmaal verspeelde pionnetje gaf in het eindspel de doorslag voor zijn tegenstander. Intussen was kopman Peter van Wermeskerken een stuk kwijt geraakt, maar zijn tegenstander liet zich verschalken in een eindspel waarin alle pionnen van het bord gingen, waarna winst niet meer mogelijk was voor de RSR-speler.

Het bekerteam van de schaakclub is in de eerste ronde uitgeschakeld door het bezoekende kwartet van RSR Ivoren Toren uit Rotterdam. De overwinning van RSR viel met 1-3 wat groot uit, want de krachtsverschillen leken – gezien het spel en het verloop van de partijen – vrij gering. Voor Papendrecht/Alblasserdam kwamen de witspelers Bert Terlouw en Kees Brinkman tot een remise, maar moesten de spelers met de zwarte stukken (Meinte Smink en Peter van Wermeskerken) met een nederlaag genoegen nemen.

Met nog één ronde te gaan in de eerste periode van de onderlinge competitie zijn al de nodige beslissingen gevallen. Periodekampioen in groep A wordt Meinte Smink, voor Hans v.d. Beukel en Peter van Wermeskerken. Uit groep B zullen Chiel de Kreek en Phillip Kraaiveld naar groep A promoveren, terwijl uit groep C jeugdspeler Pieter Modderkolk doorstoot naar B. Om de tweede promotieplaats in C strijden het jongste seniorlid Leon de Bruijn en jeugdspeler Ramon van der Stelt.

In de jeugdcompetitie toont Pieter Modderkolk zich een klasse apart in groep A. Op grote afstand volgen Tom Twigt, Mark Schop en Joyce van de Vecht. In B heeft Nikki Twigt de leiding genomen, doordat medekoploper Floor Prins zich liet verschalken door Léjanne v.d. Beukel. In groep C verloor Wendy Blonk van Sebastian v.d. Graaf, maar zij bleef ruimschoots bovenaan. Frank van Mourik is duidelijk te sterk voor groep D, waar hij al zijn partijen tot nu toe won. Hij staat een straatlengte voor op Remco Schimmel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.