Alle tegenstanders verslagen tijdens schaaksimultaan

17 september 2005
Alle tegenstanders verslagen tijdens schaaksimultaan

PAPENDRECHT - Schaakster Zhaoqin Peng heeft zaterdag bewezen dat ze niet toevallig vorige week voor de zevende keer Nederlands kampioen is geworden. Tijdens een simultaan in winkelcentrum Westpolder op 20 borden versloeg ze alle tegenstanders, jeugdspelers uit de regio.

De tengere Chinese, die tien jaar geleden in Nederland kwam wonen, had zichtbaar plezier tijdens het evenement waarbij ze lopend langs de borden zo'n 1,5 kilometer aflegde. "Dit is leuk om te doen. Volgende week begint het serieuze werk weer in de nationale competities. Ik speel op het hoogste niveau bij clubs in Nederland, Duitsland en België en als het uitkomt ook nog in Frankrijk", vertelde Peng in goed Nederlands. Volgend jaar hoopt ze in de strijd om het wereldkampioenschap hoge ogen te gooien.

In Papendrecht kon ze zich nog enkele malen veroorloven om haar tegenstander een zet te laten terugnemen. "Kijk, want anders doe ik dit en daarna dat. Dan ga je mat", was bijvoorbeeld haar uitleg. In ruim 2,5 uur wist ze alle tegenstanders tot overgave te dwingen. De 13-jarige Koen van Noordwijk van schaakclub Dordrecht bood het langst weerstand, maar ook hij was in het eindspel kansloos. De goedlachse Peng haalde in de slotfase zelfs haar eigen loper van het bord. "Die heb ik niet meer nodig", zei ze tot vermaak van de omstanders. Ook Koen kon er om glimlachen.

In de ochtenduren werd in het winkelcentrum een jeugdtoernooi over zeven ronden gespeeld. Niels Mijnster van schaakclub Sliedrecht was evenals vorig jaar de sterkste. De B-groep werd gewonnen door Hannes Bavius van schaakclub Dordrecht en Martijn van de Beukel van de organiserende verenigingen Papendrecht/Alblasserdam werd winnaar van de C-klasse.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.