Uitslagen van de dam-en schaaksimultaan

10 september 2005

PAPENDRECHT - Ton Sijbrands heeft zaterdag tijdens een damsimultaan in Papendrecht 28 van de 30 tegenstanders verslagen. Twee tegenspelers konden remise bereiken.
Schaker Lex Jongsma had het iets moelijker, maar haalde ook een ruime positieve score: hij won 17 van de 23 partijen, speelde vijfmaal remise en verloor van Meinte Smink uit Alblasserdam.

De simultaans, die werd gehouden in het kader van Papendrecht 900 jaar, trokken niet erg veel publiek. De inzet en het spelplezier van de deelnemers leed daar echter niet onder. Ton Sijbrands toonde zich na afloop verheugd over het feit dat hij zoveel scholieren tegenover zich trof. "En ze kenden echt meer dan alleen maar de spelregels", zei hij.
Nadat Fred Lingen van de Stichting Papendrecht 900 iedereen succes had gewenst, liepen Sijbrands en Jongsma langs de rijen om steeds hun zetten te doen, al dan niet na lang gepeins.

De taaiste tegenstanders hielden het liefst vijf uur vol. Een opmerkelijke prestatie werd geleverd door de 16-jarige Joyce van der Vecht. Zij verloor haar schaakpartij, maar Lex Jongsma stemde in met een revanche. Die werd door Joyce zeer fraai op remise gehouden. Meinte Smink, oud-clubkampioen van schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam was de enige speler die kon winnen in de schaakzaal. Remises waren er nog voor Chris Korteweg, Magnus Souverein, Bert Terlouw en Kees van Meerkerk.

Ton Sijbrands moest alleen remises toestaan aan H. Meijer uit Dordrecht en B. van Bochove uit Rozenburg. Drie scholieren die het langst tegenspel boden, ontvingen uit handen van het damfenomeen een gesigneerd boek. Sijbrands en Jongsma, die zo ongeveer elke speelzaal in Nederland weleens gezien hebben, uitten hun bewondering voor het fraaie Denksportcentrum in Papendrecht, waar de bridge-clubs op 5 november een open dag houden met topper Barry Westra.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.