Oprichting Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD)

26 augustus 2005

PAPENDRECHT - De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht stichten m.i.v. 1 januari 2007 een gezamenlijke sociale dienst. Wanneer de resterende drie gemeenten ('s Gravendeel, de 7e gemeente, doet zeker niet mee) alsnog besluiten ook mee te doen wordt het een Drechtstedenproject.

Uitgangspunten zijn: een betere dienstverlening, een sterkere positie ten opzichte van de ketenpartners en het rijk en het is efficiënter en dus goedkoper dan drie afzonderlijke diensten. De ISD wordt, wanneer alle gemeenteraden instemmen, een Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Als gevolg van de invoering van de wet Werk en Bijstand, die de verantwoordelijkheid voor werk en inkomen nadrukkelijk bij de gemeenten legt, was er reden om na te denken over een gemeenschappelijke sociale dienst. Klanten uit de drie gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2007 voor alle zaken terecht in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Spuiboulevard in Dordrecht. Omdat daar ook het CWI is gevestigd moest men daar toch al naar toe.

Uiteraard is een van de doelen, naast kwaliteitsverbetering, ook kostenbesparing. Er kan groter worden ingekocht en het aantal personeelsleden zal minder worden. Toch is het niet de bedoeling dat er ontslagen vallen. In de aanloop naar eerder genoemde datum zal voor werknemers die niet mee kunnen naar de ISD ander passend werk gezocht worden. Zij die wel meegaan blijven gewoon ambtenaar met alle daarbij behorende rechten en aanspraken.

Donderdag zijn de gezamenlijke raadscommissies van de drie gemeenten geïnformeerd. Belanghebbenden, bijvoorbeeld de cliëntenraden en het Drechtstedenbestuur worden geïnformeerd en actief betrokken bij het vervolgtraject. Het voorstel wordt daarna in openbare commissievergaderingen behandeld waarna de gemeenteraden in oktober kunnen beslissen of zij een jaar later een ISD willen oprichten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.