Nieuw theater onder de grond?

25 augustus 2005
Nieuw theater onder de grond?

Papendrecht, 25 augustus 2005 – De stedenbouwkundige Rein Geurtsen en de architect Jim Klinkhamer hebben gisteravond in het gemeentehuis een presentatie verzorgd over de stand van zaken bij de ontwikkeling van plannen voor de nieuwbouw van theater De Willem. Zij gaven hierin aan, dat de oorspronkelijk door het bureau BBN geplande ruimte tussen het Bosch en de Pontonniersweg te klein zou zijn.

Twee varianten
Dit probleem kan op twee manieren worden opgelost. In beide gevallen wordt de Pontonniersweg doorgetrokken richting de Overtoom en wordt er een zijweg gecreëerd, die de Pontonniersweg verbindt met de Veerdam. Het complex van theater, bibliotheek en expositieruimte komt in de ene variant over deze weg heen en zal er in de andere variant onderdoor gaan. In beide varianten is een woontoren gepland, die ongeveer 19 verdiepingen zal tellen, net zoals de woontoren aan de Riedijkshaven in Dordrecht aan de overkant van de rivier. De woontoren is belangrijk om het totale project financieel haalbaar te maken. In de ondergrondse variant verdwijnt het theater voor een groot gedeelte onder de grond. Naast het theater verschijnt een groot plein waar horecamogelijkheden zijn. Wethouder De Looff gaf al aan regelmatig te worden gebeld door geïnteresseerde horeca-ondernemers hierover.

Balkon en 550 stoelen
Het theater is in beide varianten gepland met een kap van 20 meter boven het speelvlak en een ruim achtertoneel, zowel als ruime zijtonelen. De grote zaal zal 550 stoelen bevatten en krijgt een balkon. Ook een kleine zaal vormt onderdeel van het plan. In beide varianten zal een lift nodig zijn om decorstukken en andere theaterapparatuur vanuit de vrachtwagens bij het toneel te krijgen.

Verder studeren
In de komende weken zal verder gestudeerd worden op het plan. Dan zal moeten blijken, of beide plannen inderdaad haalbaar zijn binnen de financiële randvoorwaarden, zoals het streven steeds is geweest. Ook zal gekeken worden naar een verder invulling van de ruimten voor de bibliotheek en exposities. Deze vallen overigens buiten de € 10 miljoen die de gemeenteraad als bovengrens heeft gesteld aan de investering. Naar verwachting zal er over een maand een tweede presentatie volgen.

Meer informatie, zie www.cultureleraadpapendrecht.nl

Bovengrondse variant:


Doosnede vanaf de zijkant over de Pontonniersweg


Aanzicht vanaf Bosch


Aanzicht begane grond


Dakaanzicht

Ondergrondse variant


Doosnede vanaf de zijkant onder de Pontonniersweg


Aanzicht vanaf Merwehoofd


3D impressie doorzicht


Dakaanzicht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.